Hoppa till huvudinnehåll

"Det finns inga gränser" – spel i tuffare turneringar ska hjälpa Emil Ruusuvuori att ta nästa steg

Emil Ruusuvuori.
Emil Ruusuvuori. Emil Ruusuvuori. Bild: imago sport/AOP Emil Ruusuvuori,tennis,ATP Challenger Tour

Tuffare turneringar och högre rankingplacering. Där är tennisspelaren Emil Ruusuvuoris två huvudteman för säsongen. Finländaren närmar sig de 100 bästa i världen – och hans tränare tycker att han hör hemma där redan nu.

Efter att ha inlett året med en ATP Challenger-final såg det sannolikt ut att tennislöftet Emil Ruusuvuori skulle kunna kvala in till Australian Open tidigare denna månad.

Men finländaren fick ge sig i den andra kvalomgången, då den 229-rankade fransmannen Elliot Benchetrit var vassare.

– Ibland går det så i tennis. Tvåveckorsperioden i Australien gav ändå en bra start på året, jag har en bra grund för kommande tävlingar, menar Ruusuvuori.

20-åringen har avancerat med stormsteg mot de 100 bästa på ATP-rankingen. För tillfället är Ruusuvuori på plats 104.

Skip Instagram post

Den snabba framfarten har fått finländaren att sikta uppåt. I år är det meningen att Ruusuvuori ska hålla hus i de "riktiga" ATP-turneringarna.

– Att byta utmanarturneringarna till ATP-touren helt och hållet är en målsättning för denna säsong och därför har jag bara ATP-tävlingars kval i kalendern. Därifrån gäller det att ta med sig så mycket erfarenheter som möjligt.

Nära drömgränsen

Finlands senaste spelare bland de 100 bästa i världen var Jarkko Nieminen. Som bäst var Nieminen på 13:e plats i rankingen.

– Topp-100 har varit mitt mål och nu är det väldigt nära. Man får se hur högt man lyckas stiga, men det finns ju inga gränser, tycker Ruusuvuori.

En ranking bland de 100 bästa gör det lättare för en tennisspelare att få spela större turneringar.

– Jag tycker att Emil redan håller nivån för ATP-turneringar. Han är redan väldigt nära en plats bland de 100 bästa och det är bara en tidsfråga förrän han får visa vad han går för, tycker i sin tur finländarens tränare Federico Ricci.

Ricci har coachat Ruusuvuori sedan 2013.

– Emil har utvecklats under de senaste åren och svagheter som backhand och tävlingsinstinkten har blivit styrkor för honom. Mest av allt har kanske hans serve utvecklats.

Källa: STT

Läs också