Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande få konkreta besked om hur regeringen ämnar öka sysselsättningsgraden

sanna marin
Regeringen står fast vid sitt mål, intygar statsministern Sanna Marin (SDP). sanna marin Bild: Lehtikuva Statsminister,Sanna Marin

Regeringen kom efter sin aftonskola på onsdagen inte med ett enda konkret förslag om hur man ämnar gå till väga för att öka sysselsättningsgraden till 75 procent under den här regeringsperioden. Det enda handfasta förslaget var att man vill försnabba processen i fråga om arbetskraftsinvandring.

Regeringens aftonskola kartlade närmast läget utgående från de förslag som sju arbetsgrupper har lagt fram - det intygade regeringens centrala ministrar.

Statsminister Sanna Marin (SDP) intygade efter aftonskolan att regeringens mål står fast: antalet sysselsatta ska öka med 30 000.

På frågan om det stämmer att 10 000 nya sysselsatta redan är fixade ville hon inte svara.

Arbetskraftsinvandringen måste öka

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) berättade för sin del om ett nytt projekt som hon startat och som strävar efter att hitta duglig arbetskraft i andra länder.

– Vi vill försnabba processerna vad gäller arbetskraftsinvandringen och vi vänder på varenda sten bland annat i lagstiftningen, sade Haatainen. Vi har ett skriande behov av kunnig arbetskraft i många företag.

Haatainen lovade mer information om projektet under den närmaste framtiden.

Finansminister Katri Kulmuni (C) var lika förtegen som Marin vad gäller de konkreta förslagen.

– I dag gick vi närmast igenom tidtabellen, sade Kulmuni.

Över 55-åringar intressanta

Inrikesminister Maria Ohisalo från De gröna för sin del ville inte kommentera huruvida de fanns oenighet bland de fem regeringspartierna.

– För att öka sysselsättningsgraden söker man särskilt lösningar bland över 55-åringar. Ökad arbetskraftsinvandring kunde också vara en resurs, berättade hon.

Tidigare i dag kritiserade ett expertråd bestående av professorer regeringens som de sade "lösa finanspolitik".. Rådet tyckte det är konstigt att regeringen binder samman sysselsättningsmålet med hållbarhetsgapet i den offentliga ekonomin.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes