Hoppa till huvudinnehåll

Fyra män dömdes till fängelsestraff för penningtvättshärva – två av de åtalade är från Mellersta Österbotten

En domarkluba på 50-eurossedlar.
En domarkluba på 50-eurossedlar. Bild: Copyright: Andrey Popov domstolar,böter,straff,euro,pengar,Ordförandeklubba,domar,rättegång,klubba

Österbottens tingsrätt dömde de två männen från Toholampi till villkorliga fängelsedomar på två år för grov penningtvätt. Huvudgärningsmannen fick däremot ovillkorligt fängelse.

Rättegången kring en stor penningtvättshärja inleddes förra veckan i Karleby. På onsdagen föll domen.

Alla fyra åtalade dömdes för grov penningtvätt. Huvudgärningsmannen fick 2 år och 10 månader ovillkorligt fängelse, medan de två männen från Toholampi fick villkorliga fängelsedomar på två år.

En av männen från Toholampi sitter i kommunfullmäktige.

Den fjärde åtalade mannen dömdes till fem månaders villkorligt fängelsestraff.

Fyra miljoner euro överfördes till ett företagskonto i Toholampi

Brotten utfördes under våren och sommaren förra året. Totalt har 4,3 miljoner euro som förvärvats genom kriminell verksamhet har rört sig från utlandet till Finland och tillbaka till utlandet.

Det första fallet uppdagades när fullmäktigeledamotens företag i Toholampi fick en överföring på fyra miljoner euro på sitt konto från ett utländskt företag.

De åtalade sade att de trodde att pengarna hade lagligt ursprung. I ett av fallen skulle det ha rört sig om spelvinster och i ett annat om lånearrangemang.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten