Hoppa till huvudinnehåll

Ingå ska få pengar tillbaka för utebliven bostadsmässa - avtal som häver trepartsavtalet redo för godkännande

Ett område i Ingå kyrkby som kallas Ingåstrand där det bland annat betar får på somrarna.
Björkhagen vid Ingåstrand får växa vidare ett tag till. Det blev ingen bostadsmässa och framtiden för projektet ses över. Men först hävs de gamla avtalen. Ett område i Ingå kyrkby som kallas Ingåstrand där det bland annat betar får på somrarna. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,bostadsmässa ingå

Avtalet om bostäder och en mässa på Ingåstrand i Ingå kyrkby är snart ett minne blott. Det finns nu ett avtal som upphäver trepartsavtalet mellan Ingå kommun, Finlands bostadsmässa och Inkoon keskustakehitys.

Kommunstyrelsen i Ingå godkände i måndags (27.1) avslutningsavtalet. Det skickas sedan vidare till fullmäktige för godkännande.

Enligt avtalet ska rallystjärnan Marcus Grönholms bolag, Inkoon keskustakehitys (IKK), tillsammans med Finlands bostadsmässa nu betala tillbaka pengar till Ingå kommun.

- IKK och bostadsmässan ersätter kommunen det som kommunen betalat i arvoden till bostadsmässan, totalt handlar det om 90 000 euro, förklarar kommundirektören Robert Nyman.

- Därmed får kommunen tillbaka allt det som vi betalat åt andelslaget Finlands bostadsmässa.

Kommunen betalade summan i avgift till Finlands bostadsmässa från januari 2018 till januari 2020.

Samarbete möjligt

I avslutningsavtalet sägs det att parterna kan samarbeta i fortsättningen om projektet får en sådan form att det finns förutsättningar för samarbete.

Då skulle Finlands bostadsmässa kunna vara konsult och ge sitt stöd.

Ingå kommun kan besluta hur projektet ska fortsätta efter att avslutningsavtalet trätt i kraft.

Det var i december 2017 som kommunfullmäktige godkände trepartsavtalet. Enligt avtalet skulle parterna utveckla Ingåstrand så att en ny form av mässa kunde ordnas på området 2022.

I april 2018 utsågs två vinnare i en arkitekttävling som hade visioner för hur området kunde se ut.

Detaljplanen godkändes i juni 2019. Under planeringens gång pågick förhandlingar mellan kommunen och IKK om bland annat tomternas pris, garantier och tidtabeller.

I november 2019 meddelade Marcus Grönholm att han och bolaget vill ha vissa förändringar i avtalen. IKK föreslog också att bostadsmässan flyttas till 2023.

Finlands bostadsmässa meddelade att det inte är möjligt att ordna en mässa 2023.

Man föreslog i stället att trepartsavtalet skulle avslutas. I mitten av januari i år kom parterna överens om villkoren i avslutningsavtalet.

Läs också