Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Misstänkt coronasmitta i Lappland, flera länder evakuerar sina medborgare från Wuhan, unga som får utkomststöd lider oftare av psykisk ohälsa

En hög med ansiktsmasker.
Den sjuka kinesiska turisten som nu vårdas i Rovaniemi uppfyller misstankarna för coronavirus: personen kommer från Wuhan-området, har feber och har symptom i luftvägarna. En hög med ansiktsmasker. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

I Lappland har ytterligare en kinesisk turist isolerats på grund av misstankar om coronavirus. Personen, som kommer från infektionsområdet Wuhan i Kina, sökte sig till hälsocentralen i Ivalo på grund av influensasymptom och har nu satts i karantän på centralsjukhuset i Rovaniemi i väntan på svar från laboratorieprover.

Unga i åldern 18-34 år som får utkomststöd har mer hälsoproblem än andra jämnåriga, visar en undersökning vid Institutet för hälsa och välfärd. THL har analyserat statistik över unga i Helsingfors, Esbo och Vanda, och bland annat kommit fram till att det är vanligt med psykisk ohälsa bland de som får utkomststöd.

I dag börjar regeringen diskutera nya åtgärder för att skapa fler jobb. SFP vill ha tuffare tag för att sporra arbetslösa. Det räcker inte med lönesubventioner och utbildningssatsningar, anser partiet.

Estniska företag har lurat pengar av tusentals personer runt om i Europa på webben. Bluffen lurade också placeringsbloggare som fick besöka företagen, däribland finländska IT-företagaren Mika Koivisto misstänker sig ha förlorat 20 000 euro.

Utrikes

Nu bekräftas nästan 6 000 personer vara smittade av coronaviruset och dödstalet har stigit till 132. Flera länder evakuerar sina medborgare från Wuhan i Kina, där de flesta sjukdomsfall har konstaterats. USA och Japan har redan flugit hem en del av sina medborgare från staden och EU förbereder evakueringar.

I kväll kommer EU-parlamentet att godkänna skilsmässoavtalet mellan Storbritannien och EU. Det här är den sista etappen i en utdragen process som syftar till ett ordnat utträde för Storbritannien på fredag. Bland de brittiska EU-parlamentarikerna går åsikterna isär inför EU-utträdet.

I går kväll presenterade USA:s president Donald Trump sin fredsplan för Mellanöstern. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar planen historisk, medan Palestiniernas president Mahmud Abbas visar tummen ner. Abbas säger att planen inte kommer att gå vidare, och att ingen palestinier kan godkänna kompromisser om Jerusalems status.

Väder

Det snöar på många håll under det närmaste dygnet. I söder och i väster kan det också regna.

Temperaturen är mest -1 till -8 grader i landets södra och mellersta delar, -5 till -15 grader i Norra Österbotten och Kajanaland och ner till -30 grader i Lappland.

Det varnas för sträng köld det närmaste dygnet framför allt i Enare och Utsjoki.

Snön gör väglaget dåligt i stora delar av landet.

På Norra Östersjön varnas för hård sydostlig vind, till en början 14 meter per sekund.

Läs också