Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det vetenskapligt bevisat: Audi- och BMW-förare är mer själviska än andra bilister

Mercedes-Benz-bilar på rad.
Det skulle vara fint om det fanns fler alternativa sätt att konsumera på som visar på status och som är hållbara, i stället för ytlig lyxkonsumtion, säger professor Jan-Erik Lönnqvist. Mercedes-Benz-bilar på rad. bilar,Mercedes-Benz,bilindustri,Tyskland,däck (fordon)

Stridslystna, osympatiska och oempatiska. De envisa ryktena om att Audi- och BMW-förare beter sig mer aggressivt i trafiken än andra bilister får stöd av forskning vid Helsingfors universitet. Samma studie visar emellertid att också samvetsgranna dras till sta­tus­bi­lar.

Tidigare forskning visar att förare med dyra bilar oftare än andra bryter mot trafikreglerna. Den här gången utredde man ifall det finns en viss typ av människor som dras till högstatusbilar och dessutom har en tendens att bryta mot trafikregler.

I studien fick knappt 1 900 bilägare svara på frågor om sina kör- och konsumtionsvanor samt personliga egenskaper.

Svaret var entydigt: självcentrerade män som påvisar stridslystna, omedgörliga, osympatiska och oempatiska personlighetsdrag äger i klart större utsträckning bilar av märkena Audi, BMW och Mercedes.

– De här personlighetsdragen förklarar viljan att äga statusprodukter och samma personlighetsdrag förklarar också varför de oftare än andra bryter mot trafikregler, säger Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi vid Svenska social- och kommunalhögskolan.

Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.
Professor Jan-Erik Lönnqvist säger att han själv har upplevt att Audi- och BMW-förare oftare än andra struntar i trafikreglerna. Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Bild: Linda Tammisto Jan-Erik Lönnqvist

Lönnqvist beslöt sig för att göra forskningen efter att själv ha upplevt att Audi- och BMW-förare oftare än andra struntar i reglerna och kör hänsynslöst.

– Jag hade personligen lagt märke till att det väldigt ofta är snabba tyska bilar som kör mot rött och som inte ger väg åt fotgängare, säger Lönnqvist.

”En pålitlig bil signalerar pålitlig personlighet”

Men i undersökningen kom det fram att det också finns en annan personlighetstyp som dras till statusbilar: nämligen de samvetsgranna.

De här personerna kännetecknas som duktiga, pålitliga och välorganiserade och klarar sig bra i arbetslivet.

– Antagligen förklaras den här kopplingen av deras kvalitetstänk, att de uppskattar hög kvalitet. Alla bilmärken har ju en viss image och genom att köra med en pålitlig bil signalerar de samtidigt utåt att de är pålitliga, förklarar Lönnqvist.

Kopplingen mellan lyxbilar och samvetsgranna förare fanns både bland män och kvinnor. Däremot saknades en koppling mellan självcentrerade personlighetsdrag och statusbilar när det gällde kvinnor – sambandet hittades bara hos män.

Forskaren kan inte säga vad det kan bero på. En möjlig förklaring är att kvinnor inte upplever bilar som statusmarkörer på samma sätt, säger professorn.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes