Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne till Yle: Regeringen avgick inte bara på grund av konflikterna kring Posten

En man står med en kavajjacka i handen framför en oljemålning och ser glad ut.
Tidigare statsminister Antti Rinne (SDP) säger att han inte fällde tårar för att statsministertiden blev kort. En man står med en kavajjacka i handen framför en oljemålning och ser glad ut. Bild: Yle/Petteri Sopanen Antti Rinne

Det var inte bara de många och märkliga turerna kring Posten som fick tidigare statsministern Antti Rinne (SDP) på fall. I en intervju för Yle hävdar Rinne att det också fanns andra orsaker, som inte berodde på honom själv.

– Det fanns krafter i regeringen som verkade för samarbete och medlade i konflikter, men det fanns också krafter som det ofta uppstod konflikter kring. Det här märktes också i offentligheten under hösten, säger Rinne.

Rinne vill inte gå in på några detaljer, eller beskriva vilka krafter han syftar på, men det handlar om politiska tvistefrågor.

– I några ärenden måste statsministern fälla avgörandet då man inte kunde nå samförstånd, säger Rinne.

Regeringen Rinne på Ständerhusets trappor.
Allt väl ännu. Här är Antti Rinnes regering fotograferad i Ständerhusets trappa den 6 juni 2019. Regeringen Rinne på Ständerhusets trappor. Bild: Pekka Tynell / Yle Ständerhuset,Antti Rinne,Regeringen Rinne

Pensionsprat och partimätningar

Då man blickar tillbaka på den politiska hösten 2019 och försöker förstå vad Rinne syftar på, är det framförallt tre händelser och fenomen som sticker ut.

Om man ser till partimätningarna började väljarstödet sjunka tydligt för både Socialdemokraterna och Centern. Inom bägge partier uppstod ett tryck och behov att framstå som dynamiska och handlingskraftiga.

Mot den bakgrunden är det kanske inte överraskande att Antti Rinne som statsminister kunde komma med spontana idéer och utspel som överraskade de andra partierna och ministrarna.

Då debatten gick het om pensioner under en av riksdagens frågestunder kastade Rinne fram idén om att låta höja pensionerna för de mest utsatta kvinnliga pensionärerna.

Det skulle ha skett genom att plocka ett par hundra miljoner euro ur arbetspensionsfonderna varje år. Både arbetsgivarnas och fackförbundens centralorganisationer sköt ner förslaget.

Då Folkpensionsanstalten (FPA) skulle få ny generaldirektör i början av november blev utnämningen en politisk prestigefråga för både SDP och Centern, som tidigare fått utse sina egna trotjänare till posten.

Den här gången fanns ingen lämplig Centerkandidat och SDP förde istället fram sin tidigare riksdagsledamot Hanna Tainio, numera vice vd för Kommunförbundet.

Centern kunde ha tänkt om – om ej om i vägen vore

Tainio blev ändå sidsteppad i processen då Centern valde att istället stöda den partipolitiskt obundna kandidaten Outi Antila, då generaldirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Socialdemokraterna hade all orsak att känna sig lurade.

Tvistefrågorna slutar inte där. Regeringspartierna är fortfarande oense om metoderna att öka sysselsättningen. Dessutom har De gröna och Centern varit oense vad gäller skogsavverkning och andra klimat- och miljöfrågor.

Poststrejken och dess politiska efterspel i början av december blev droppen som fick Centerns bägare att rinna över.

Ägarstyrningsminister Sirpa Paateros avgång löste ingenting och Centern bedömde att hela regeringens trovärdighet och handlingsförmåga stod på spel.

Om Centern hade varit nöjdare med Rinnes ledarstil som statsminister skulle centerledningen sannolikt ha tänkt sig för ännu en gång, innan man drog undan sitt stöd för Rinne. Den bedömningen gör en av Yles insatta källor.

yleiskuva
I början av december samlades regeringspartierna i Statsrådsborgen. Antti Rinne gav sina svar till Centern, men de dög inte, och nästa dag meddelade Centern att de vill att SDP drar de nödvändiga slutsatserna, dvs. byter statsminister. yleiskuva Bild: Mikko Koski / Yle Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti,Finlands statsminister,utträde

Inga tårar eller sura miner ...

Antti Rinne säger sig ändå inte ha fällt några tårar över sin korta karriär som statsminister.

Han är inställd på att fortsätta som riksdagens vice talman då riksdagen återgår till arbetet i februari och han deltar gärna, i egenskap av partiordförande, i ministergruppens möten.

Rinne säger sig vara nöjd med det han hunnit uträtta och han är särskilt glad över den uppmuntrande respons han fått, senast i form av ett brev från, just det, en kvinnlig pensionär.

Pensionären skriver att hon är tacksam över att ha fått sin pension höjd med 28 euro i månaden från och med årsskiftet. Med de pengarna kan hon köpa mat för en hel vecka.

Pääministeri Antti Rinteen ero / Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö / Mäntyniemi 03.12.2019
Avgång. Antti Rinne överlämnar sin regerings avskedsansökan till president Sauli Niinistö den 3 december 2019. Pääministeri Antti Rinteen ero / Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö / Mäntyniemi 03.12.2019 Bild: YLE Pääministeri,Antti Rinne,Sauli Niinistö,Talludden,utträde,Finlands statsminister

... eller maktkamper inom partiet

Antti Rinne berömmer också sin efterträdare Sanna Marin, som sannolikt får överta partiordförandeposten vid SDP:s partikongress i sommar.

Någon konkurrens om den posten blir det knappast.

Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman gjorde anspråk på statsministerposten efter Rinnes avgång, men då Sanna Marin vann den omröstningen meddelade Lindtman att också han stöder Marin.

– I dagens läge har vi inom partiet inga sådana maktkamper som kunde äventyra SDP:s framtid, försäkrar Antti Rinne.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Antti Rinne Ylelle: Posti-jupakka ei ollut todellinen syy hallituksen eroon – Pääministerierosta ei silmä kostunut av Ari Hakahuhta och Pekka Kinnunen.

Läs också