Hoppa till huvudinnehåll

Brexit kommer med stormsteg - Är de finländska företagen redo?

Bildmontage. Åbo hamn med en brittisk flagga i hörnet.
Bildmontage. Åbo hamn med en brittisk flagga i hörnet. Bild: Yle Brexit

På lördag den 1 februari är Brexit ett faktum. Storbritannien lämnar EU. För företagen innebär det inga större förändringar – ännu.

Storbritannien är en av Finlands sju viktigaste handelspartners. År 2017 exporterades varor och tjänster från Finland till Storbritannien till ett värde av 4,3 miljarder euro, enligt Företagarna i Finland.

Ungefär 15 000 finländska företag idkar handel med Storbritannien. Betydande exportvaror är papper, papp, oljeprodukter, stål, traktorer samt läkemedel.

Då Storbritannien den 1 februari lämnar Europeiska Unionen innebär det inte direkt några större förändringar för de finländska företagen med brittiska kontakter. Det inleds en så kallad övergångsperiod till årets slut då de nuvarande EU- lagarna fortfarande gäller. Under den här tiden är det meningen att EU och Storbritannien ska komma överens om nya handelsavtal.

Drottning Elisabeth säger ja eller nej till brexit?
Drottning Elisabeth säger ja eller nej till brexit? Bild: EPA-EFE/All Over Press Brexit,drottningar,Storbritannien,drottning elizabeth ii

Lokala företag väntar och ser

Westas Group är verksam inom sågindustrin och Storbritannien hör till ett av deras viktigaste exportländer. Vd:n Pekka Kopra säger att det inom skogsindustrin finns så många andra bekymmer så de inte hunnit fundera på Brexit. Företaget har heller inte förberett sig på något speciellt sätt.

- Man kan inte ens förbereda sig på något sätt. Innebär Brexit mer byråkrati så får vi väl sköta mer byråkrati. Kunderna där behöver våra produkter och har i hundratals år köpt den här typen av varor från Finland.

Kopra förstår inte varför alla är så negativt inställda till Brexit.

- Jag tror att handelsförhållandena fortsätter och att vi kan exportera våra produkter till Storbritannien också efter Brexit.

En stor fabrikshall. På golvet ligger rader med pappersrullar som är flera meter höga.
Papper är en av de viktigaste exportvarorna till Storbritannien. En stor fabrikshall. På golvet ligger rader med pappersrullar som är flera meter höga. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Lojo,Sappi Limited,pappersindustri,pappersprodukter,pappersmaskiner,papper,massa- och pappersindustri,skogsindustri

Knut Ringbom är vd för Åboföretaget Biovian som framställer bland annat försöksmediciner med export också till Storbritannien. Eftersom företagets export egentligen är kunnande export, påverkas de troligtvis inte lika mycket om eventuella tullar skulle införas.

- Vi har läkemedelsframställning, med det är provmediciner som inte egentligen har ett kommersiellt värde i sig själv. Vår känsla har varit den att just nu finns det inte en bedömning på hur de kommer att påverkas, om de alls kommer att påverkas i första skedet av Brexit.

Knut Ringbom
Knut Ringbom. Knut Ringbom Bild: Yle / Mattias Simonsen biovian

Enligt Ringbom har de en viss känsla för vart det kan gå men innan det blir tydligare på högre ort är det svårt att säga.

- I det stora hela omfattar det både EU och den brittiska regeringen. Ingen vet vart det här kommer att leda. Därför sitter vi i tredje båten, så att säga. Att göra allt för långtgående riskbedömningar före man vet hur de stora linjedragningarna går, är ett jobb som ter sig lite onödigt. Det är den tanken vi har haft här, säger Ringbom.

Företagen oroliga över exporten och importen

Vad Brexit kommer att innebära för både stora och små företag i Finland är ett stort frågetecken. Oklarheten bland företagen är så pass tydlig att många företag avböjer att kommentera Brexit då Yle Åboland ringer upp dem.

I Åbo har många vänt sig till Åbo handelskammare.

Men vad som verkligen kommer att ske med handeln är svårt att förutse både för handelskammaren och de lokala företagen innan ett nytt handelsavtal är klart.

- Det som bekymrar företagen mest är hur Brexit kommer att påverka exporten och importen. Många vill speciellt veta ifall det innebär mycket mer byråkrati, säger Kaisa Leiwo, vd för Åbo Handelskammare.

Storbritanniens konsulat i Åbo har försett Åbo handelskammare med information. Från konsulatets del konstaterar man att allt kommer att fortsätta som vanligt under övergångsperioden.

- Vi hoppas att handeln ska också i framtiden kunna fortsätta smidigt mellan våra lokala företag och Storbritannien, säger Leiwo.

åbo hamn,
Åbo hamn. åbo hamn, Bild: Yle / Peter Karlberg åbo hamn