Hoppa till huvudinnehåll

"Då Jörn talade lyssnade alla" - kulturpersoner och politiker sörjer en mammut

En hel rad politiker och kulturpersonligheter har tagit till sociala medier för att minnas Jörn Donner, som gick ur tiden i dag 86 år gammal. "Jag tyckte mycket om dig Jörn, vila i frid", skriver journalisten Anna-Lena Laurén, medan DN:s chefredaktör Peter Wolodarski beskriver hur Jörn Donner ännu i höstas mejlade in artikelidéer.

Tidningen Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski beskriver Jörn Donner som en stor nordisk kulturpersonlighet.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

En mammut har gått ur tiden, skriver journalisten Philip Teir på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Journalisten Anna- Lena Laurén berömmer Donner för hans nyfikenhet. "Jag tyckte mycket om dig Jörn", skriver hon.

Hoppa över Twitterpostning

"Med en cigarett framför Filmhuset, det är ett sätt att minnas denne store man som nu gått ur tiden", skriver Svenska filminstitutet om sin tidigare vd.

Skip Instagram post

"Om han inte skrev, läste han"

Författaren Jari Tervo minns en bilfärd från Nådendal till Helsingfors år 2014.

- När jag tände en cigarett åt honom seglade bilen över i motgående fil. Jörn var varm, vänlig och smart på tumanhand. Om han inte skrev, läste han, skriver Tervo.

Hoppa över Twitterpostning

Regissören Dome Karukoski tackar Donner för all hjälp med manuskriptet till Mannerheim-filmen: "Han ställde sig milt och förstående till en ung kläpp".

Hoppa över Twitterpostning

"Jörn Donner var en så rastlös person, att man inte kan tänka sig honom död. Nog blir det väl ändå en liten bok till hösten? Ett val till! Trevlig resa, Mammuten!", skriver journalisten Saska Saarikoski.

Hoppa över Twitterpostning

"En stor aktör har gått bort. Min vän berättade alltid om hur det var att lyssna på Jörkka då han höll ett tal i en filmskola. Han kom upp på scenen med en Siwa-påse med sig och drog ut sin Oscar-statyett ur den.", skriver filmregissören Timo Vuorensola.

Hoppa över Twitterpostning

"Trevlig resa, Jörkkä!"

Bland de politiker som minns Jörn Donner finns SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. "Då Jörn talade lyssnade alla", skriver hon.

Hoppa över Twitterpostning

Björn Månsson, SFP-politiker och tidigare journalist vid Hufvudstadsbladet, säger att Jörn Donner som politiker alltid var sig själv och hade sin egen linje som han ville driva i samhället.

– Han följde inte trender, utan snarare skapade nya tankegångar. Han var en provokatör. Det var ingen slump att han ofta ville kalla sig obunden i förhållande till partierna, han var en frifräsare. Men han var en god typ. Sympatisk, vänlig och egentligen väldigt anspråkslös som människa. Han var inte alls den arroganta provokatören som den stora allmänheten fick lära känna, säger Månsson till Svenska Yle.

Månsson säger att en röd tråd genom Donners politiska karriär var att han var liberal hela sitt liv, oberoende vilket parti han tillhörde.

– Jörn Donner var Jörn Donner. Punkt. Också i politiken, liksom i sina filmer och sina böcker. Han kan kanske i någon mån jämföras med Claes Andersson, en annan renässanspersonlighet med många strängar på sin lyra.

De politiska uppdragen var enligt Månsson mer en hobby.

– Han upphörde aldrig att vara författare medan han satt i riksdagen och i EU-parlamentet. Han var framför allt en mångsidig kulturperson.

De grönas Satu Hassi beskriver Jörn Donner som en intressant, begåvad och mångsidig kollega i riksdagen. Då han var generalkonsul i Los Angeles berättade han att det var lättare att nätverka eftersom han vunnit en Oscar. "Trevlig resa, Jörkkä!", skriver hon.

Hoppa över Twitterpostning

"Jörn Donner, en stor personlighet, kulturmänniska och riksdagsledamot gick bort idag. Frid över Jörns minne.", skriver SFP:s riksdagsledamot Anders Adlercreutz på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Kulturminister Hanna Kosonen (C) minns Jörn Donner som en stor kulturpersonlighet och en " modig renässansmänniska" som fick henne att le och fundera.

Hoppa över Twitterpostning

Helsingfors biträdande borgmästare Anni Sinnemäki skriver att hon har många minnen av Jörn Donner.

"Flera minnen av Jörn Donner: från utrikesutskottet till tamburen i daghemmet, från Helsingfors kultur- och biblioteksnämnd till fullmäktige. Jag minns också hur jag sålde honom två askar Barclay och en Playboy i en kiosk vid Norra kajen år 1988. Vila i frid.", skriver Sinnemäki på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Artikeln uppdaterades 30.1.2020 klockan 20.55 och 31.1 klockan 10.00 med fler kommentarer.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes