Hoppa till huvudinnehåll

“Detta var något man hade förutsett” - virusforskare inte förvånad över coronavirusepidemin

Ansiktsmasker är obligatoriska i Wuhan där folk har hamstrat mat på grund av epidemin
I Wuhan har folk hamstrat mat på grund av epidemin. Ansiktsmasker är obligatoriska i Wuhan där folk har hamstrat mat på grund av epidemin Wuhan,Kina,coronavirus

Att ett nytt coronavirus orsakar en epidemi är inte något som överraskar experter inom området. Inte heller att epidemin fått sin början i Kina, menar en forskare i virologi.

– Man hade förutsett att något sådant här kunde hända, att ett sarsliknande virus från fladdermöss förorsakar en epidemi. Men man visste ju inte exakt vilket virus som skulle komma och om det skulle ske nu, om ett decennium eller om hundra år.

Det säger professor Olli Vapalahti om den pågående coronavirusepidemin. Vapalahti arbetar vid Helsingfors universitet och forskar i virus som smittar från djur till människor.

Professor Olli Vapalahti föreläser om virus som smittar från djur till människa.
Olli Vapalahti är professor i zoonosvirologi. Professor Olli Vapalahti föreläser om virus som smittar från djur till människa. Bild: Isabella Mattsson Olli Vapalahti

I början av 2000-talet härjade en sarsepidemi, som precis som den nuvarande epidemin kunde spåras till kinesiska fladdermöss. Enligt Vapalahti utgör omständigheterna i Kina en bra grogrund för epidemier.

– Det finns till exempel en stor mångfald av fladdermöss, och torg där man säljer levande djur som kan ha haft kontakt med fladdermöss. Och så är tätheten av människor och djur hög. Det är en smältdegel för virusepidemier, säger han.

Vaccin kommer att dröja

Som bäst jobbar flera företag och forskare i många länder på att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Enligt Olli Vapalahti behöver man inte börja från noll, eftersom man redan tidigare forskat i de coronavirus som orsakat sars- och mersepidemier.

– Nya metoder gör att det går fortare att utveckla vaccin. Men den kliniska fasen är tidskrävande, man måste utreda att det faktiskt är effektivt och tryggt och det tar tid. Så ett vaccin finns tidigast om några år.

Han tillägger att något oväntat alltid kan inträffa och då kan processen dra ut på tiden.

Och ofta är det så att det finns pengar för forskning när en epidemi börjar, men när den är över så tar pengarna snabbt slut― Olli Vapalahti

Framtida utmaning

Enligt Världshälsoorganisationen WHO kommer olika infektionssjukdomar i framtiden att utgöra en allt större utmaning för mänskligheten. Därför krävs det enligt Olli Vapalahti mer forskning om virus som djur bär på.

Redan nu finns projekt vars syfte är att kartlägga alla virus som finns i djur. Särskilt noggrant har man tittat på fladdermöss.

– Just nu känner vi bara en promille av alla virus så det finns många vita fläckar på kartan. Och sen måste vi ännu förstå vilka virus faktiskt kan smittas till människor eller produktionsdjur. Så här finns mycket jobb att göra, säger Vapalahti.

För att undvika större epidemier är det viktigt att man så fort som möjligt börjar undersöka också smittor som verkar suspekta.

Ett problem är att epidemier ofta får sin början i länder där hälsovården inte har resurser att undersöka potentiella problem, säger Vapalahti.

– Överlag är det ofta så att det finns pengar för forskning när en epidemi börjar, men när den är över så tar pengarna snabbt slut.

Läs också