Hoppa till huvudinnehåll

Fem tips på cirkulär ekonomi i din vardag – spara pengar på att låna, hyra och köpa smart

Återanvändning
En finländare förbrukar resurser som motsvarar fyra jordglobar. Cirkulär ekonomi går ut på att anpassa konsumtionen till de befintliga resurserna.. Återanvändning Bild: Mostphotos miljö,miljövård,återanvändning,återvinning,Plaståtervinning,Glasåtervinning,återvinningsprodukter

Välkommen till framtiden. Cirkulär ekonomi är en av 2020-talets megatrender. Här kan du läsa mera om hur din vardag och vår ekonomi kommer att förändras de kommande åren.

– Världen förändras från en lineär till en cirkulär ekonomi – och det ger oss också många nya möjligheter, säger Marleena Ahonen, expert på cirkulär ekonomi.

Men vad betyder cirkulär ekonomi i din och min vardag?

Vad är cirkulär ekonomi?

  • Cirkulär ekonomi är motsatsen till den traditionella, linjära ekonomin som vi har idag.
  • Istället för att tillverka, köpa, använda och sedan slänga sakerna, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går.
  • I stället för ägande grundar sig konsumtionen på tjänster: delning, hyrning och återanvädning.

Källa: Sitra

1. Ägande och konsumtion

Är ditt garage så fullt att din bil står på gården? Ska du på bröllop men din gamla kostym spänner vid midjan? Behöver du en bättre kaffebryggare till dotterns konfirmation?

Marleena Ahonen expert på cirkulär ekonomi framför en vit vägg
Marleena Ahonen - expert på cirkulär ekonomi vid Sitra (Jubileumsfonden för Finlands självständighet). Marleena Ahonen expert på cirkulär ekonomi framför en vit vägg Bild: Copyright © 2018 Miikka Pirinen, All rights reserved. cirkulär ekonomi,SITRA,Marleena Ahonen

Ägandet är inte lösningen i vardagspusslet enligt Ahonen - det är en föråldrad tanke. Istället kan du låna eller hyra det du behöver.

Tips på delningsekonomi

  • Skapa en grupp med dina grannar/vänner där ni kommer överens om utbyte eller lån av grejer. Alla behöver inte ha en slagborrmaskin eller trycktvätt. Det här är kanske den vettigaste och billigaste lösningen som alla vinner på och som är lättast att organisera.
  • Utnyttja företag som hyr ut grejer. När vi renoverar eller bygger idag så är det redan många som hyr specialverktyg men nya tjänster uppstår också där man kan hyra till exempel kläder för fest och vardag, eller grejer för aktivt friluftsliv och barnutrustning som man behöver för en begränsad tid.
  • Sök efter webbplatser där du hyr ut dina egna grejer eller där du själv kan hyra till exempel båtar
  • Vill du veta mera om företag som jobbar inom cirkulär ekonomi i Finland? Sitra har gjort en lista på de mest intressanta företagen som jobbar cirkulärt på ett eller annat sätt.

2. Transport

Visste du att en genomsnittlig bil i Finland står oanvänd över 92 procent av tiden. Det är över 22 timmar om dygnet.

Om bilen inte är absolut nödvändig för dig i vardagen kan du hyra en bil de gånger du behöver en eller använda dig av en bilpool. Tänk så skönt att slippa tvätt och dyra försäkringar.

Autoja on jonossa kolmella kaistalla, on hämärää.
Autoja on jonossa kolmella kaistalla, on hämärää. Bild: /All Over Press bilar,rusningstrafik

Vill du förtjäna en slant på att hyra ut din bil när du själv är på på semester eller annars bara inte har användning för den, kan du hyra ut den till exempel via ett företag som fungerar som bilarnas Airbnb.

3. Minska på matsvinnet

Vad är mera tillfredsställande än att bonga rabatterade produkter i matbutiken som riskerar att bli matsvinn? Eller slippa köa i butiken och handla på nätet till ett förmånligt pris?

Varför ska vi slänga bort så mycket smak?

Ahonen tipsar om webbutiker som till exempel Matsmart eller Fiksuruoka där du kan beställa varor som antingen uppstått på grund av överproduktion, där förpackningarna har ändrat eller där bäst före datumet håller på att gå ut.

En hylla med broilerpaket med röda realappar påklistrade
Mat vars bäst före datum säljs ofta till reducerat pris. En hylla med broilerpaket med röda realappar påklistrade Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,livsmedel

Om matsvinn var en nation skulle dess koldioxidavtryck vara tredje störst i världen, direkt efter Kina och USA.

Det finns redan en del restauranger speciellt i huvudstadsregionen som lagar mat på mat som annars skulle slängas, och många restauranger har gått in för att sälja överbliven mat via appar som tex ResQ.

Veganskt kokvatten som smakar som kycklingbuljong?

Häller du kokvattnet i vasken? Slänger du det torra brödet i soporna?

Nordens mysigaste kock Anders Samuelsson presenterar cirkulär gastronomi i hemmaköket. Trots det spexiga namnet handlar det ändå inte om något exklusivt.

– Det här är inget nytt. Vi går tillbaka till tiderna då husmodern tog vara på allt.

Kocken Anders Samuelsson i Strömsös kök
En finländare slänger ca 23 kilogram mat i soporna varje år. Anders Samuelsson vet hur du tar vara på maten. Kocken Anders Samuelsson i Strömsös kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Anders Samuelsson,Strömsö (tv-program),Matsvinn

Han visar hur du tar tillvara råvaror och ingredienser som du vanligtvis slänger utan att tänka efter.

– Kokvattnet från röda linser smakar kycklingbuljong. Varför ska vi slänga bort så mycket smak?

Du hittar Anders nytänkande recept här.

Strömsö tipsar också om hur vi kan minska på vårt matsvinn. Här hittar du mera matnyttigt.

4. Återvinning har ett uppsving

Återvinning av skräp är en central del av den cirkulära ekonomin och vi finländare har blivit bättre på det.

Enligt statistikcentralen hamnade endast 0,70 procent av det kommunala avfallet på avstjälpningsplatser år 2018.

Pertti Tammivuori, på Finlands förpackningsåtervinning Rinki, säger att återvinningen av kartong, glas, metall och plast från Rinkis insamlingspunkter fördubblats på bara tre år, och takten ser ut öka.

Plast sparar pengar

Bor du i ett husbolag och önskar ett plastinsamlingskärl är Tammivuoris tips att ta kontakt med bolagets styrelse eller disponenten.

Att samla plast blir oftast billigare för husbolaget eftersom man inte betalar för plastavfall, men däremot nog för blandavfallet.

5. Återbruk är åter kul

Återbrukets mecka Strömsö har samlat idéer för hur du kan lappa och laga och ge en längre livslängd åt dina kläder.

Lee håller i två kuddar med guldtryck
Gamla dynor får nytt liv med Lee Esselströms tips. Lee håller i två kuddar med guldtryck Bild: Yle/ Esa Saari Strömsö (tv-program),tygtryck,Lee Esselström

Lee Esselströms sorteringsväskor är gjorda av lumpfilt gjort på 100 procentigt återanvänt material.

Två väskor för återvinning av pantflaskor och papper
Du kan också sy datorskydd av lumpfilten. Två väskor för återvinning av pantflaskor och papper Bild: Lee Esselström /YLE Strömsö,sömnad,väskor,återvinning

Det är också smart att se om man kan hitta företag som använder återanvända material både då man köper kläder eller då man syr någonting själv.

Kom ihåg att inte klandra dig själv för att du gör för litet – varje steg är framåt och tillsammans gör vi en skillnad.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö