Hoppa till huvudinnehåll

Hamnen i Bromarv behöver en ny företagare - helst genast

Bromarv gästhamn
Så här såg hamnen i Bromarv ut i somras. Bromarv gästhamn Bild: YLE / Linus Westerlund Bromarv,Raseborg,Västnyland,gästhamnar,bromarv gästhamn

Bromarv byaråd har sagt upp avtalet med hamnföretagaren i Bromarv skärgårdshamn. Nu behöver hamnen omgående hitta en eller två nya företagare för att verksamheten ska kunna köra i gång som planerat den 1 maj.

Byarådets ordförande Henrik Huldin berättar att det här är resultatet av ett fortlöpande utvärderingsarbete mellan byarådet och hyresgästen.

- Senaste höst fördes långa diskussioner och förhandlingar om förväntningar och resultat. Det ledde till att byarådet sade upp avtalet, säger Huldin.

Företagaren Björn Wadenström har varit verksam i hamnen under de två senaste somrarna. Han tog över verksamheten 2018 efter att hamnen hade byggts om och moderniserats.

En man med skottkärra vid ett bygge. Bakom ett halvfärdig byggnad med väggar målade i rödmylla.
Henrik Huldin är ordförande för byarådet i Bromarv. En man med skottkärra vid ett bygge. Bakom ett halvfärdig byggnad med väggar målade i rödmylla. Bild: Yle / Tiina Grönroos hamn,Bromarv,byaråd,byarådsverksamhet,servicebyggnad

Nu är det snabba ryck som gäller. Redan om tre månader ska verksamheten köra i gång.

- Det är en verklig utmaning. Vi ska kunna öppna den 1 maj. Men redan om ett par veckor ska vi vara med på båtmässan och marknadsföra hamnen i Bromarv.

En eller två företagare

Det är en väldigt mångsidig företagare byarådet är på jakt efter.

Verksamheten innefattar restaurangen, gästhamnen, torgverksamhet, turistinformationen samt renhållning av hamnområdet och renhållning av hamnbyggnader.

- Kärnan är ju restaurangverksamheten och gästhamnens service. Så är ju torgverksamheten ett viktigt inslag, förklarar Huldin.

helikopterbild av Bromarv gästhamn
Säsongen ska köra igång den 1 maj. helikopterbild av Bromarv gästhamn Bild: YLE / Linus Westerlund Bromarv,By,Centrum,kyrka,Raseborg,gästhamnar,bromarv gästhamn

Huldin påpekar att byarådet också kan tänka sig att två företagare delar på verksamheten: ett företag sköter restaurangverksamheten och ett annat sköter allt det övriga.

- Huvudsaken för byarådet är att vi har en helhet där alla delar fungerar så att vi kan utnyttja alla de investeringar och satsningar vi har gjort i hamnen för det är ganska mycket pengar satsat där.

Vad händer om ni inte hittar en företagare?

- Det får ju inte hända. Vi måste kunna ha hamnen öppen.

- Vi har en reservplan. Om vi inte hittar en företagare är väl det sista alternativet att byarådet själv driver verksamheten under en övergångstid. Det har byarådet möjlighet till inom ramen för sina egna stadgar men det alternativet hoppas jag inte att ska bli aktuellt, säger Henrik Huldin.

Läs också