Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Ex-statsminister Rinne berättar om konflikter i regeringen, miljardsatsningar på datasystem i vården, coronavirus sätter stopp för idrottsevenemang

Antti Rinne.
Antti Rinne på väg till regeringsförhandlingar våren 2019. Bara några månader senare gick han i andra riktningen när han lämnade statsministerposten och regeringen. Antti Rinne. Bild: Karoliina Simoinen / Yle Antti Rinne,politiker,politik,regeringsförhandlingar,Finlands Socialdemokratiska Parti

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

När Antti Rinne (SDP) avgick som statsminister i december var det konflikterna i och kring Posten som, åtminstone utåt, sågs som orsaken till hans fall. Men riktigt så enkelt var det inte. I en intervju för Yle berättar Rinne om de konflikter inom regeringen som ledde till att hans tid som statsminister blev kort.

När vården satsar stort på digitala lösningar, som de så kallade Kantatjänsterna, betyder det miljonbelopp som också kunde användas på andra sätt. Chefsläkare Erik Qvist uppskattar att de olika datasystemen slukar miljardbelopp och undrar om en del av pengarna i stället kunde ha använts i själva vården.

En ovanligt stor drogrättegång inleds vid Helsingfors tingsrätt i dag. Över 50 personer är misstänkta. Åtalen handlar huvudsakligen om grova narkotikabrott, grova dopningsbrott och grova penningtvättsbrott.

Luftvapnet fortsätter testa de typer av jaktplan som man överväger att ersätta dagens Hornet-plan med. I dag står svenska Saabs nya modell av Gripen-planet i tur. Det är första gången den här plantypen flygs utanför Sveriges gränser. Planet testas under en veckas tid vid Satakunta flygflottilj i Birkala.

Utrikes

Det nya coronaviruset har nu krävt 170 dödsoffer medan antalet smittade har stigit till över 7 700 världen över. För att hindra att det nya viruset ska sprida sig ställs olika evenemang in i Kina. Till exempel fotbollsmatcher och inomhus-VM i friidrott har skjutits upp.

I USA försöker Vita huset stoppa den bok som John Bolton, presidentens tidigare rådgivare, vill ge ut. Enligt Vita huset innehåller boken hemligstämplat material. I boken beskrivs bland annat detaljer om hur president Donald Trump gav Bolton order om att frysa militärbistånd till Ukraina, ett händelseförlopp som Trump och Bolton har berättat olika versioner av.

Vädret

Det är molnigt och ostadigt på många håll under det närmaste dygnet. Temperaturen i landets södra och mellersta delar -2 till +3, förutom i Norra Savolax och Norra Karelen där det är lite kyligare, -3 till -10. I Lappland är temperaturen -5 till -15.

Väglaget är dåligt på många håll.

Läs också