Hoppa till huvudinnehåll

Stort sug efter EM-biljetter i Finland – svalare intresse hos gruppmotståndaren kan öppna dörren för finländska fans

Finska herrlandslagsspelare vrålar ut sin glädje.
Finska herrlandslagsspelare vrålar ut sin glädje. Bild: Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i fotboll

Fick du en biljett till EM i sommar? Då hade du tur. Enligt Bollförbundet gjordes över 60 000 biljettansökningar i Finland men många fick ett negativt besked från Uefa.

I dag var dagen som fotbollsfans runt om i Europa gått och väntar på. I dag kom nämligen beskedet från Uefa hur det gått i biljettlotteriet. De som ansökt om biljetter fick besked om det blir någon fotbollsfest på plats eller inte.

Intresset att se Finlands herrar spela i ett historiskt mästerskap har varit stort och enligt Bollförbundet har finländarna gjort över 60 000 biljettansökningar. Många finländska fans har dock fått ett negativt besked.

– Vi har fått lite olika uppgifter men jag gissar att ungefär 10 till 20 procent av de som ansökt har fått biljetter. Detta är en ren gissning, säger Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande till Yle Urheilu.

Finlands kvot till de tre gruppspelsmatcherna låg på 21 000 biljetter. Av dessa ingick 13 200 i Uefas lotteri medan resten går till landslagets supporterförening och Bollförbundets samarbetspartners.

Uefa kommer att publicera en exakt siffra på hur många finländare som ansökte om biljetter i februari.

Fler biljetter till Finland?

Om man inte hade turen på sin sida i lottningen och vill se Finland spela i EM så är hoppet inte ute ännu. Under våren startar den sista fasen då ett begränsat antal biljetter säljs.

– Uefa uppskattar att ungefär tio procent av biljetterna inte löses in. För Finlands del kan andelen vara mindre än genomsnittet. Vi vill att så många som möjligt ska få se Finland spela och vi gör allt vi kan för att få fler biljetter, säger Casagrande.

Finlands sista gruppspelsmatch spelas mot Belgien i S:t Petersburg den 22 juni. Enligt belgiska medieuppgifter har intresset för matchen varit svalt och endast 578 ansökningar lämnades in från Belgien.

Om Belgien inte fyller sin kvot kan Finland tilldelas fler biljetter till matchen.

– Enligt preliminära uppgifter så har Belgien inte fyllt sin kvot. Vi hoppas att biljetterna kommer att gå till oss, säger Casagrande.

Finland inleder EM den 13 juni med match mot Danmark i Köpenhamn. Den 17 juni möter man Ryssland i S:t Petersburg och i samma stad avslutas även gruppspelet med match mot Belgien den 22 juni.