Hoppa till huvudinnehåll

Svenska medier i samlad protest mot Kina – efter kinesisk ambassadörs falska påståenden och hot

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, har hotat Sverige med ekonomiska påföljder efter att Sveriges kulturminister deltog i en ceremoni där den i Kina fängslade bokförläggaren Gui MInhai fick ett yttrandefrihetspris.
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, hotade Sverige med ekonomiska påföljder efter att Sveriges kulturminister deltog i en ceremoni där den i Kina fängslade bokförläggaren Gui MInhai fick ett yttrandefrihetspris. Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, har hotat Sverige med ekonomiska påföljder efter att Sveriges kulturminister deltog i en ceremoni där den i Kina fängslade bokförläggaren Gui MInhai fick ett yttrandefrihetspris. Kina,Kinas ambassad i Stockholm,Gui Congyou

"Kina fortsätter att attackera oberoende journalistik, svenska medieföretag och svenska publicister", skriver medieorganisationen Utgivarna som representerar de stora medieföretagen i Sverige.

Efter en rad av kritik, falska påståenden och rena hot från Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou vädjar de svenska medierna nu till både Sveriges regering och EU.

"Efter de senaste försöken att försvåra en fri nyhetsförmedling uppmanar föreningen Utgivarna nu Sveriges regering att agera tillsammans med EU för att markera ännu kraftigare mot Kinas försök att påverka pressfriheten", skriver medieorganisationen Utgivarna, som representerar alla de största medieföretagen i Sverige, i ett uttalande.

Påtryckning för att påverka det journalistiska innehållet

Utgivarna menar att ambassadören gång på gång försökt underminera tryck- och yttrandefriheten i Sverige. Ambassadören har kritiserat publiceringar och pekat ut medieföretag för att vara partiska. Ambassaden har också utövat påtryckningar på svenska redaktioner för att påverka innehållet i medierna.

"Det är oacceptabelt att världens största diktatur försöker förhindra en fri och oberoende journalistik i en demokrati som Sverige", skriver Utgivarna.

Fängslad förläggare infekterad fråga

Ambassadören har flera gånger kallats upp till utrikesdepartementet för sina hot och påtryckningar.

En av de mest infekterade frågorna är att Sveriges kulturminister Amanda Lind hotades i samband med Svenska PEN:s utdelning av Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai, kinesiskfödd och svensk.

Kina har extremt lågt betyg i pressfrihet

De påpekar också att Kina ligger långt ner på Pressfrihetsindexet som Reportrar utan gränser upprätthåller. Kina låg på plats 177 av 180 länder i fjol. Rapporten från Reportrar utan gränser slår fast att kinesiska myndigheter använder utpressning, hot, våld och trakasserier för att tysta journalister i demokratiska länder.

"Utgivarna anser därför att den svenska regeringen bör ta initiativet till att agera internationellt för att med gemensamma protester och konkreta åtgärder försvara press- och yttrandefrihet", avslutas uttalandet från Utgivarna.

Medieorganisationen Utgivarna representerar bland annat Sveriges Radio, Sveriges Television, TV4 och flera stora tidningshus.

Läs också