Hoppa till huvudinnehåll

Svenska och norska medborgare ska få hjälp att komma hem från Wuhanområdet i Kina – Finland flyger inte hem finländare

En pilot i skyddskläder sitter i cockpit på flygplatsen i Wuhan.
En pilot i skyddskläder sitter i planets cockpit på flygplatsen i Wuhan, tisdagen den 28.1. En pilot i skyddskläder sitter i cockpit på flygplatsen i Wuhan. Bild: /All Over Press Wuhan,Wuhan-coronavirus

Sverige och Norge hör till de länder som nu kommer att hjälpa sina medborgare i området kring Wuhan i Kina att komma hem, på grund av smittorisken kring coronaviruset.

Bland annat Japan och USA har valt att evakuera sina medborgare från Wuhan. Nu meddelar också utrikesministerierna i Norge och Sverige att de ska hjälpa hem medborgare som befinner sig i Hubeiprovinsen där staden Wuhan ligger.

Enligt SVT rör det sig om 15 personer som befinner sig i Hubeiprovinsen. Utrikesdepartementet är i kontakt med dem men alla vill inte lämna området.

– Vi kommer kunna assistera vid en utresa under helgen. Alla detaljer är inte helt klara, säger Jon Åström-Gröndal på UD till SVT.

Enligt NRK är det norska utrikesdepartementet i kontakt med det lilla antal norrmän som finns i Hubeiprovinsen och jobbar med att ordna utresa för dem som önskar det.

Finland: Iaktta normal försiktighet

Utrikesministeriets jourhavande kommunikatör Piritta Kaartio uppger för Svenska Yle att Finland i nuläget inte kommer att ordna egna flyg till Finland för de finländare som befinner sig i Hubeiprovinsen.

– I nuläget har vi ingen plan om det. Vi samarbetar tätt med de EU-länder som erbjuder flyg för sina medborgare. Vi erbjuder konsultjänster för de finländare som vill bort från Wuhan, säger hon till Svenska Yle.

Enligt Kaartio hjälper Finland finländare i Kina att ta sig till Finland med andra EU-länders flyg. Hon säger att under tio finländare befinner sig i området.

– Jag kan inte uppge exakt antal för att skydda personernas privatliv, säger hon.

Utrikesministeriet i Finland uppmanade för några dagar sedan resenärer till Kina att iaktta normal försiktighet.

"Vi rekommenderar att du är särskilt noggrann med handhygienen, att du undviker kontakt med levande djur och undviker torg där sådana säljs", skriver UM i ett resemeddelande, och fortsätter med att varna för att trafiken mellan Wuhan och andra städer är kraftigt begränsad: "Myndigheterna utvidgar hela tiden åtgärderna för att hindra att viruset sprids till hela landet."

Flera inställda flyg

De senaste dagarna har flera flygbolag meddelat att de inhiberar flyg till Kina. Det här gäller bland annat British Airways och Lufthansa.

Också SAS stoppar sina flyg till Kina, och Finnair har för tillfället tagit bort möjligheten att boka biljetter till Fastlandskina.

Artikeln uppdaterades den 30.1. 2020 klockan 17.43 med informationen om att Finland inte kommer att ordna egna flyg hem för de finländare som befinner sig i Hubeiprovinsen i Kina.