Hoppa till huvudinnehåll

THL: Coronaviruset är inte luftburet – den smittade i Lappland spred inte sjukdomen på Helsingfors-Vanda flygplats, men antalet exponerade har nu höjts

En man talar i en mikrofon på en presskonferens.
Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd THL säger att vi fortsättningsvis inte ska oroa oss. En man talar i en mikrofon på en presskonferens. Bild: Lehtikuva Institutet för hälsa och välfärd,Mika Salminen

Världshälsoorganisationen WHO kallar till ett krismöte på torsdagen för att diskutera coronaviruset. Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd THL säger att det var väntat.

– Efter det tidigare krismötet sade generaldirektören att han kommer sammankalla expertgruppen när det är dags. Det har ändå gått en tid sedan förra mötet och WHO har fått en hel del ny information om viruset. Nu ska situationen utvärderas på nytt, säger Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd THL.

På onsdagen rapporterades att det första fallet av det nya coronaviruset har bekräftats i Finland. En kvinnlig kinesisk turist som befann sig i Lappland har satts i karantän.

– Det som gäller patientens vård eller tillstånd är sekretessbelagt, säger Salminen och tillägger att de personer som kvinnan har kommit i kontakt med är under uppsikt.

På torsdagsförmiddagen meddelade Markku Broas, infektionsöverläkare vid Lapplands centralsjukhus att man nu räknar med att 24 personer har exponerats och riskerar att smittas.

Alla de här personerna har ännu inte nåtts.

Tidigare räknade man med att 15 personer kunde vara i riskzonen.

Få smittade hittills

Enligt Salminen har man kartlagt kvinnans rörelser och resa noggrant, på det sättet har man kommit fram till hur många som möjlligen har exponerats.

– Viruset är inte luftburet, det vill säga det räcker inte att du vistas i samma rum som personen som till exempel på en flygplats, man måste spendera längre tid i den smittades omedelbara närhet för att kunna smittas.

Också i vilket skede kvinnan fått symptomen påverkar var andra människor kan ha utsatts för smittorisk.

– Enligt våra uppgifter har inte kvinnan smittat andra medan hon var på Helsingfors-Vanda flygplats.

Salminen säger att man nu också har en bättre uppfattning om viruset.

– Det kommer mera information om två saker. Det ena handlar om sjukdomsförloppet och vi har nu en tydligare bild. Det andra är att vi sakta men säkert får mer information om smittoriskerna. WHO kommer säkert att uttala sig om saken, men vi väntar och ser vad de kommer med och så följer vi så klart deras rekommendationer.

Salminen säger att det fortfarande inte finns skäl att vara orolig.

– Det har inte skett något de senaste dagarna som tyder på att vi borde oroa oss. Vi tar saken på allvar men man måste också sätta den i proportion. Trots att över 7 700 fall i Kina låter som mycket är det ändå en liten grupp jämfört med hur många som smittas av influensan. Det här är ett nytt virus och därför följer man med utvecklingen väldigt noggrant.

Utsatta kan fortsätta som normalt

De som har blivit utsatta för coronavirus kan fortsätta sina liv som normalt, säger man vid hälsostationen i Ivalo.

De som sedan uppvisar infektionssymptom ska först och främst ta sig till hälsocentralen för bedömning. Om patientens allmäntillstånd har försvagats dramatiskt gäller det ändå att ringa nödcentralen.

Den insjuknade semestrade i Saariselkätrakten. Om du befinner dig i Norra Lappland och misstänker att du har blivit utsatt för viruset kan du ringa den jourhavande hälsovårdaren på numret 0407709187.

Därefter är hälsocentralen i kontakt med Lapplands centralsjukhus, som gör en kartläggning och instruerar dem som kan ha utsatts för viruset.

THL skickar förstärkning till Lappland

Taneli Puumalainen, som leder THL:s avdelning för infektionssjukdomar och vaccin, skriver på Twitter att THL skickar en epidemiolog och en forskare som talar kinesiska till Lappland.

De ska bistå Lapplands centralsjukhus i skötseln av coronavirussmittan.

Puumalainen skriver också att EU:s smittskyddsmyndighet precis har kommit med färska direktiv för hur hälsovårdsmyndigheterna ska följa personer som har utsatts för coronavirus. Dem kan du se i tweeten nedan.