Hoppa till huvudinnehåll

Tungt fjolår för Wärtsilä – ser inte bättre ut i år

Wärtsilä i Vasa
Wärtsilä i Vasa. Wärtsilä i Vasa Bild: Yle / Rolf Granqvist Wärtsilä,wärtsilä vasa

Det gick neråt för Wärtsilä under 2019. Orderingången minskade med hela 16 procent. Och det ser inte bättre ut för 2020. - Affärsmiljön väntas förbli en utmaning under det kommande året, uppskattar koncernchef Jaakko Eskola.

Förutom att orderingången minskade med 16 procent minskade också det jämförbara rörelseresultatet med 8,8 procent, från 577 miljoner till 457 miljoner.

Omsättningen var dock stabil och uppgick till 5 170 miljoner euro, jämfört med 5 174 miljoner året innan.

- År 2019 kännetecknades av en svår efterfrågemiljö och ett svagt ekonomiskt resultat, konstaterar koncernchef Jaakko Eskola i ett pressmeddelande.

En man i övre medelåldern iklädd skjorta och kavaj håller tal.
Wärtsiläs koncernchef Jaakko Eskola. En man i övre medelåldern iklädd skjorta och kavaj håller tal. Bild: Yle/Markus Bergfors Wärtsilä,Vasa,Wasa Innovation Center

Orderingången för både marin- och energirelaterad utrustning ökade under fjärde kvartalet, men detta räckte inte för att höja ordernivån till föregående års nivå, fortsätter Eskola.

Dessutom är utsikterna för pågående år negativa.

Enligt Wärtsiläs bedömning kommer nämligen efterfrågan på deras tjänster och lösningar under det kommande året bli något lägre än under det föregående året.

Men företaget tror ändå att det fortsättningsvis på längre sikt kommer att finnas efterfrågan på deras produkter.

- Framöver kommer energiproduktionen och sjötransporterna i hög grad att påverkas av kraven på ett mindre miljöavtryck. Wärtsilä har de lösningar som behövs för att möjliggöra en övergång till koldioxidsnåla energikällor på våra båda slutmarknader, skriver Eskola.

Analytiker: Nog borde det vända uppåt

Analytikern Kim Gorschelnik på OP säger att rapporten för 2019 faktiskt var lite bättre än förväntat.

- Förväntningarna var låga efter tredje kvartalets rapport. En positiv överraskning i dagens rapport var beställningarna, som även om de sjönk jämfört med föregående år, steg rejält från det tredje kvartalet, säger Gorschelnik.

- Men resultatet var ganska nära det som företaget hade uppskattat.

Vad gäller utsikterna säger Gorschelnik att det inte svänger så hastigt.

- Fartygsmarknaden är rätt dålig i dagsläget.

Kan vi förvänta oss sämre tider för en längre tid framöver?

- Svårt att säga. Nog borde det vända uppåt. Men om det sker i slutet av året eller först nästa år är hemskt svårt att säga, säger Gorschelnik.

I november i fjol, med hänvisning till den instabila världsekonomin, fick 92 personer sparken från Wärtsilä. 75 av dem jobbade i Vasa.

Artikeln uppdaterad kl. 13.50 med Kim Gorschelniks kommentarer