Hoppa till huvudinnehåll

Gruvbolaget Kelibers stora litiumsatsning försenas med flera år – målet är att produktionen inleds år 2024

Ingång till en gruva i Syväjärvi.
Ingång till Kelibers gruva i Syväjärvi. Ingång till en gruva i Syväjärvi. Bild: Yle/Kalle Niskala Keliber ,litium,gruvdrift,test

Kelibers satsning på litium försenas. Ännu för en tid sedan uppskattade Keliber att litiumproduktionen kunde komma igång som tidigast redan i slutet av nästa år.

Nu siktar man in sig på år 2024 istället. Produktionen skulle vara i full gång först år 2025.

- Ur marknadens synvinkel är det inte så stor skillnad för oss om vi inleder produktionen år 2024 eller 2025. Vi kommer ändå att vara framgångsrika, säger Kelibers vd Pertti Lamberg.

Priset på litium sjönk

Orsaken till att satsningen försenas är att tillståndsprocesserna dragit ut på tiden och finansiärernas iver har dämpats. Finansiärernas intresse har minskat på grund av att priset på litium sjönk kraftigt ifjol.

Enligt Lamberg sjönk priset med hela 40 procent, men i år har priset börjat stiga igen. Också litiumbolagens börskurser håller på att stiga till tidigare nivåer.

Det som gjort att tillståndsprocesserna dragit ut på tiden är dels besvärsprocesser och dels det att bolaget har ändrat kraftigt på sina produktionsplaner de senaste åren.

Bytte slutprodukt till litiumhydroxid

Keliber beslöt att bygga sin kemifabrik i Karleby istället för i Kaustby och bytte ut sin slutprodukt från litiumkarbonat till litiumhydroxid, som är en mer förädlad slutprodukt. Också bilindustrin håller på att övergå till litiumhydroxid.

Den totala investeringen i litiumsatsningen väntas vara 350 miljoner euro. 60 procent av finansieringen ska täckas med lån.

Efter att Keliber har fått de miljötillstånd som krävs räknar man med en byggtid på 28 månader.

Text: Yle Kokkola/Ari Vihanta
Översättning: Anna Kurtén

Du kan läsa originalartikeln på finska här.