Hoppa till huvudinnehåll

Närpesföretaget NTM tar sig in på nordamerikanska marknaden – brist på arbetskraft ett hinder

Fyra män står intill en röd sopbil.
NTM expanderar till Nordamerika och företaget har även börjat med import från USA. Kurt-Erik Nordin (till vänster) och Niklas Pada från NTM visar upp en sopbil för deras amerikanska samarbetspartners Howard May och David Heigl från Schwarze. Fyra män står intill en röd sopbil. Bild: Yle/Juho Teir företag,Närpes,sopbilar,david heigl

NTM i Närpes växer så det knakar och målet är att fördubbla produktionen inom några år. Nu när företaget utvidgar sitt marknadsområde behövs tiotals arbetare. Men arbetskraft är inte så lätt att hitta.

Som bäst deltar NTM i en upphandling på 126 sidlastare i Kanada och samtidigt har man inlett ett samarbete med amerikanska Schwarze om import av gatusopbilar till den europeiska marknaden.

Marknaden i Kanada är mycket större än i Europa då det gäller sidlastare. Eftersom NTM är marknadsledare i Europa på den typen av sopbilar vill man gärna utvidga sig till Nordamerika.

– Vår målsättning det här året är att sälja 10-15 sidlastare i Kanada. Sedan vill vi successivt växa så att vi kan komma upp i 50, 100, 150 bilar. Vi tror att det är realistiskt på sikt att komma upp till 150 sidlastare per år i Kanada, säger koncernchefen Niclas Pada.

– Sedan använder de också en hel del andra typer av sopbilar, så förhoppningsvis kommer vi också att utöka sortimentet där och sälja andra typer av sopbilar som vi tillverkar.

En skallig man med glasögon står framför en vit sopbil.
Koncernchefen Niclas Pada ser stor potential i den kanadensiska marknaden. En skallig man med glasögon står framför en vit sopbil. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,koncernchefer,företag,ntm

NTM skulle komma en bra bit på vägen ifall företaget skulle ro i hamn den upphandling man nu deltar i.

– Skulle vi vinna affären skulle det vara den största affären vi någonsin gjort. Det skulle vara en väldigt bra början för oss i Kanada. Vi hoppas faktiskt ganska mycket på den affären, men vi får se hur det går. Nu går det ett antal veckor innan vi får något besked.

Behöver arbetskraft

Om NTM lyckas vinna upphandlingen skulle företaget direkt behöva anställa mellan fem och tio personer, enligt Pada. Även importen från USA medför på sikt ett behov av 10-20 nya arbetare.

– Vi behöver svetsare, elektriker, hydrauliker, montörer och ytbehandlare. Lite av varje, konstaterar Pada.

Hur svårt är det att hitta arbetskraft?

– Det är relativt svårt. Vi jobbar hela tiden med de här frågorna. Vi rekryterar lokalt och samtidigt måste vi också rekrytera från utlandet. Hittills har det gått rätt så bra, men det kräver en hel del jobb.

En svetsare som svetsar.
Bland annat behövs svetsare på NTM. En svetsare som svetsar. Bild: Yle/Juho Teir svetsning,svetsare,Närpes,Österbotten,ntm

Även vd:n Kurt-Erik Nordin medger att bristen på arbetskraft är ett problem.

– Vi har utrymmen och mark för att tredubbla våra verkstadsytor. Problemet är arbetskraften, att hitta den och var ska de bo och så vidare om de ska de till Närpes, säger han

– Vi har en arbetslöshet på ungefär tre procent i regionen och det är egentligen otroligt sett ur Finlands mått också. Att få personer att flytta hit som har sina familjer i till exempel Kuopio är inte så enkelt.

Ett problem i hela Österbotten

Men det är inte enbart NTM i Närpes som har svårigheter med att anställa mer personal. Läget är likadant även på bland annat Mirka i Jeppo i Nykarleby.

– Vi har ett ganska jämnt behov. Vi har märkt de senaste åren att det blivit allt mer utmanande att hitta arbetskraft till produktionen, men också tjänstemän. Nog är det en utmanande situation, säger vd:n Stefan Sjöberg.

man framför utställningsmonter
Enligt Stefan Sjöberg på Mirka har det blivit allt mer utmanande att hitta arbetskraft. man framför utställningsmonter Bild: Yle/Antti Kuusiniemi Kwh Group,nykarleby

Även han nämner det goda sysselsättningsläget i Österbotten och särskilt bristen på specialkunnande.

– Den ena utmaningen är rekryteringsunderlaget, vi är ju på landsbygden och sysselsättningsläget är bra här. Det andra är specialkunnande som kanske finns mer i städerna och om man ser på till exempel it, kodning, robotik och automation är det jättesvårt att hitta kunnigt folk inom det området.

Lockar inte Österbotten arbetstagare?

– Jag tycker ändå att området i sig har en bra dragningskraft, och det jobbar vi med både på den privata och kommunala sektorn. Men det är mycket som ska stämma för att man ska flytta hit.

– Man behöver kanske jobb för två personer i familjen och man ska hitta bostad och allting ska klaffa. Inte är det alltid så enkelt.

På Wärtsilä i Vasa är situationen aningen annorlunda. Man har tvingats avskeda folk och för tillfället har man den arbetskraft man behöver, men om läget inom världshandeln ändras behöver också de mera arbetskraft.

Och då det kommer till att anställa folk har Wärtsilä oftast inga problem att hitta arbetskraft.

– I Vasa har vi en liten fördel för att det är lite enklare för ett stort bolag att få folk här. Men inom de nya och högteknologiska kunskapsområdena kommer det att bli svårt, säger personalchefen för Wärtsilä Finland Kai Kamila.

– När det kommer till stödfunktionerna har vi en ganska bra utbildningsnivå här som kan hjälpa oss.

Wärtsilän pääkonttori Helsingin Salmisaaressa
Wärtsilän pääkonttori Helsingin Salmisaaressa Bild: Juha Kivioja / Yle Wärtsilä

Enligt Kamila borde man utgå från att man inte endast erbjuder jobb.

– Ungdomarna och de som flyttar ser på helheten. Vi har en underbar natur en bra kultur och mycket möjligheter som vi glömmer att använda. Vi borde förbättra oss mellan företagen och också kommunala institutioner, att hur vi kunde erbjuda arbete tillsammans åt båda parterna.

Lösningen att ta in utländsk arbetskraft

Enligt Mika Palosaari, direktör på arbets- och näringsbyrån i Österbotten, är inte problemet att regionen inte skulle intressera arbetstagare.

– Gränsen kommer emot då det gäller befolkningen och på sikt ökar utmaningen då nativiteten sjunker. Arbetskraft från vissa yrkesgrupper hittas inte nödvändigtvis i Finland och då lönar det sig att söka från utlandet.

Palosaari nämner Närpes och varför inte hela Kustösterbotten som ett bra exempel på arbetskraftsinvandring.

– Det här är ett område där man i årtionden lyckats bra med arbetskraftsinvandringen. När man har en sådan verksamhetsmodell och vet hur det fungerar, hjälper det också i fortsättningen då man vill rekrytera internationell arbetskraft.

En vietnamesisk kvinna står på en stege mellan två rader av tomatplantor.
Till exempel växthusföretagarna förlitar sig på utländsk arbetskraft. En vietnamesisk kvinna står på en stege mellan två rader av tomatplantor. Bild: Juho Teir / Yle växthusarbetare,tomat,växthus,Närpes

Palosaari nämner Eures-databasen där arbetsgivare lätt kan hitta arbetskraft inom EU-området.

– Det finns betydligt mer arbetssökande där än i Finland och även arbetsgivare som erbjuder jobb inom EU-området.

– Eures-databasen omfattar 32 länder och det är mycket bra möjligheter att hitta arbetskraft till olika branscher där. Dessutom behövs inga arbetstillstånd då man rekryterar folk inom EU.

Utländsk arbetskraft inget främmande i Österbotten

Många företag har allt mer börjat förlita sig på utländsk arbetskraft. Till exempel växthusbranschen i Närpes skulle knappast klara sig utan utländsk arbetskraft och även teknologiindustrin tar in arbetskraft från utlandet.

– Vi är ett internationellt företag på alla sätt och använder den arbetskraft som finns tillgänglig. I alla processer och arbetslag fungerar det kanske inte, men på det stora hela är det absolut ingen begränsning utan till och med önskvärt, säger Stefan Sjöberg på Mirka.

På NTM är arbetare från de baltiska länderna en vanlig syn och ifall det inte finns lokal arbetskraft kan företaget även i framtiden vara tvunget att lösa arbetskraftsbehovet med utländska arbetare.

– Vi har kontakt med de baltiska länderna. Vi har minst 30 personer inhyrda från Baltikum, så nog finns det möjligheter. Det löser sig på sikt, i sakta mak. Det går inte att vända handen på en dag, konstaterar Kurt-Erik Nordin.

En man med kort grått hår och glasögon står i en industrihall. I bakgrunden skymtar en sopbil.
Enligt Kurt-Erik Nordin jobbar ungefär 30 personer från de baltiska länderna på NTM. En man med kort grått hår och glasögon står i en industrihall. I bakgrunden skymtar en sopbil. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,företag,verkställande direktörer,ntm

Även om arbetskraftsbristen är ett hinder för många företag att växa ser man på NTM ändå ljust på framtiden.

– Vi expanderar successivt i Europa och vi har flera länder där vi inte gjort någonting ännu och där vi ser att vi kan göra mycket mera. Och så har vi Nordamerika nu och förr eller senare vill vi också se på Asien. Det finns mycket intressant framöver så vi är optimistiska inför framtiden, säger Niklas Pada.