Hoppa till huvudinnehåll

Nya misstankar mot kulturrådet Veijo Baltzar gäller våldtäkt och utnyttjande av barn

Veijo Baltzar
Veijo Baltzar sitter häktad. Det finns också två andra misstänkta i fallet. Veijo Baltzar Bild: Toni Pitkänen/Yle Veijo Baltzar

Polisutredningen kring kulturrådet Veijo Baltzar har resulterat i nya, grövre anklagelser mot honom. Baltzar misstänks nu för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Kulturrådet Veijo Baltzar greps i november i fjol. Han ska ha lockat unga flickor till sitt hus i Gammelboda i Ekenäs via sin teaterförening.

Han har hittills misstänkts för grov människohandel, misshandel och sexuellt utnyttjande. Nu uppger polisen att man har lagt till brottsrubrikerna grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

I och med de nya misstankarna kommer polisutredningen att dra ut på tiden och tidsfristen för att väcka åtal mot Baltzar har flyttats fram till juni, uppger polisen.

- Det tar flera månader att utreda den här ovanligt omfattande helheten. De nya misstankarna innebär att vi har mycket jobb kvar, bland annat med att höra tiotals vittnen, säger utredningsledare Saara Asmundela vid Helsingforspolisen.

Det finns sammanlagt tre misstänkta i fallet. Av dem är Baltzar den enda som sitter häktad.

Läs också