Hoppa till huvudinnehåll

Senaten i USA röstade för att blockera vittnen i rättegången mot Trump - nästa vecka slutlig omröstning som torde fria presidenten

Donald och Melania Trump 31.1.2020
Donald och Melania Trump utanför Vita huset 31.1.2020 Donald och Melania Trump 31.1.2020 USA,rättegång,riksrätt,Donald Trump,Melania Trump

Senaten i USA röstade strax efter midnatt på fredag för att blockera eventuella nya vittnesmål i den pågående rättegången mot president Donald Trump.

Rösterna föll nästan helt enligt partilinjerna 51-49. Det här betyder att inga nya vittnen kommer hörs.

Två republikanska senatorer, Mitt Romney och Susan Collins, röstade med demokraterna för att tillåta vittnen, men alla de övriga republikanerna röstade emot.

Demokraterna har i flera dagar i krävt att få höra nya vittnen, till exempel Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton.

Enligt tidningen New York Times rapportering skriver Bolton i sin kommande bok att Trump beslöt att frysa det militära stödet till Ukraina för att skada sin politiska rival Joe Biden.

Senaten  röstar om vittnen 31.1.2020
Omröstning i senaten 31.1.2020 Senaten röstar om vittnen 31.1.2020 Bild: EPA-EFE/US SENATE TV USA,rättegång,riksrätt,Donald Trump

Nu kvarstår omröstningen om friande eller fällande av Trump

Efter att omröstningen om vittnen är avklarad återstår avslutningen av rättegången.

Det innebär en omröstning om huruvida Trump ska frias från anklagelserna om maktbeslut och försök att förhindra kongressens arbete. Omröstningen kan ses som en formalitet som leder till ett friande, eftersom en avsättning kräver ett stöd från två tredjedelar av senatorerna, vilket inte finns.

Omröstningen kommer troligen att ske nästa onsdag.