Hoppa till huvudinnehåll

USA utlyser nationellt nödläge på grund av coronaviruset– resenärer från Fastlandskina släpps inte in i landet

En kontrollstation med en värmekamera och fyra skärmar som visar information.
Alla som varit i Fastlandskina under de senaste 14 dagarna ska undersökas. På bilden en kontrollstation med en värmekamera. En kontrollstation med en värmekamera och fyra skärmar som visar information. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus

USA har utlyst ett nationellt nödläge på grund av coronaviruset. Beskedet kommer dagen efter att Världshälsoorganisationen WHO utlyst internationellt hälsonödläge.

Under fredagen fattades beslut om att stoppa utländska medborgare från att komma in i landet ifall de varit i Fastlandskina under de senaste två veckorna, och de amerikanska medborgare som återvänder från Fastlandskina ska undersökas och kan hållas isolerade upp till 14 dagar.

Nästan 200 amerikanska medborgare har transporterats hem från provinsen Hubei i Kina och försatts i karantän för att säkerställa att de inte bär viruset och riskerar att smitta andra. Karantänen är den första av sitt slag på 50 år i USA.

Risken för smitta uppges ändå vara väldigt låg, och i och med åtgärderna kommer risken inte att öka, enligt källor på det amerikanska hälsovårdsdepartementet.

Coronaviruset har förutom i Asien bekräftats i Europa, Nordamerika och Australien. I Europa är antalet smittade strax under 20, i Norden är en person i Finland och en annan i Sverige smittade.

Källor: AFP, Reuters, The Washington Post

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes