Hoppa till huvudinnehåll

"Vi måste spela med bästa laget" – Montreals tränare fick svara på frågor efter att ha petat Jesperi Kotkaniemi

Jesperi Kotkaniemi i Montreal.
Jesperi Kotkaniemi gjorde senast mål i början av januari. Jesperi Kotkaniemi i Montreal. Bild: All Over Press Jesperi Kotkaniemi

Det är tuffa tider för Jesperi Kotkaniemi i NHL. Det är länge sen hans senaste mål – och i natt var han inte ens ombytt då Montreal slog Buffalo. "Det handlar inte om att Kotkaniemi inte är en bra spelare", säger tränaren.

När Jesperi Kotkaniemi valdes som tredje spelare i NHL-draften 2018 var förhoppningarna på finländaren höga. Kotkaniemi är fortfarande riktigt ung, men framför allt den här säsongen har gått tungt för honom.

Fjolårets debutsäsong gick skapligt, men i vinter har Kotkaniemi mest hamnat i rubrikerna av andra orsaker än spelmässiga bravader. I december åkte han på en otäck smäll och för några veckor sen hamnade han i slagsmål.

Nu får han inte ens spela – trots att han är fullt frisk. I nattens bortamatch mot Buffalo Sabres fanns Kotkaniemi inte med i Montreal Canadiens laguppställning.

På sociala medier skapade uttagningen lite debatt. Enligt Sportsnets-journalisten Eric Engels hade Montreals tränare Claude Julien inget annat val än att sätta Kotkaniemi på läktaren efter en svagare insats mot Washington senast.

"Han måste – precis som alla andra i laget – ta ansvar för sitt spel. De som förtjänar en plats får speltid", skriver Engels.

"Måste spela med bästa laget"

Efter 3–1-segern i Buffalo gav också Julien sin syn på Kotkaniemi.

– Vi måste spela med bästa laget. Det handlar inte om att Kotkaniemi inte är en bra spelare, men han har haft problem och hans skador har bromsat honom den här säsongen. Han har en grym framtid framför sig.

– Jag måste fatta tuffa beslut. Jag vill inte sakta ner en spelares utveckling, men jag måste fatta beslut enligt det som vi har framför oss.

Kotkaniemis saldo den här säsongen är inte speciellt smickrande: 6+2 på 36 matcher.

"Att det här skulle förstöra Kotkaniemis självförtroende är löjligt att påstå. Faktum är att Kotkaniemi inte har haft den tro på sig själv som han vill ha under den här säsongen, och det är bara naturligt om man är en av de yngsta spelarna i NHL", skriver Engels.

I matchen fanns totalt fyra finländare på isen. Joel Armia var den ende som noterades för poäng. Han spelade fram till två av Montreals tre mål.

Hynes vann i återkomsten

Nashville Predators tog en ny, tung seger i jakten på en slutspelsplats när laget bortaslog New Jersey Devils efter straffar.

Matchen var speciell för Nashvilles tränare John Hynes. Han inledde säsongen som tränare för Devils, men fick sparken från det jobbet i december. I januari rekryterade Nashville honom – och nu var han alltså tillbaka på sin gamla hemmaplan.

Mötet blev ett riktigt målkalas och Pekka Rinne stod maktlös i Nashvilles mål. Till slut fick den finländske veteranen ändå sista ordet när han tog två straffar.

Nashville har vunnit två av tre matcher efter all star-pausen och har förbättrat sina chanser till en slutspelsplats en aning sen Hynes tog över som tränare.

Ishockey, NHL:

Buffalo Sabres–Montreal Canadiens 1–3 (1–0, 0–2, 0–1)
Rasmus Ristolainen, Buffalo: 0+0, istid 20.25.
Henri Jokiharju, Buffalo: 0+0, istid 17.28.
Artturi Lehkonen, Montreal: 0+0, istid 13.44.
Joel Armia, Montreal: 0+2, istid 18.01.

New Jersey Devils–Nashville Predators 5–6 e. str. (1–2, 3–1, 1–2, 0–0, 0–1)
Sami Vatanen, New Jersey: 0+1, istid 22.46.
Mikael Granlund, Nashville: 0+0, istid 23.02.
Pekka Rinne, Nashville: 27/32 räddningar.

Arizona Coyotes–Los Angeles Kings 2–3 e. förl. (0–1, 2–0, 0–1, 0–1)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport