Hoppa till huvudinnehåll

Walesare både lättade och oroade inför Storbritanniens utträde ur EU – Walesexpert fundersam över landets interna relationer

En kvinna (Rachel Minto) ler rakt in i kameran. Bakom henne syns ett vitt värmelement vid en vit vägg och på vänster sida en svart printer.
Professor Rachel Minto betonar att Wales jobbat hårt för att profilera sig på EU:s inre marknad. En kvinna (Rachel Minto) ler rakt in i kameran. Bakom henne syns ett vitt värmelement vid en vit vägg och på vänster sida en svart printer. Bild: Emilia Jansson/Yle Brexit,Wales

Det är inte bara i Bryssel som brexitdiskussioner kommer att ske. De fyra olika delarna av Storbritannien påverkas på olika sätt.

I dag är både en glädjens och sorgens dag för personer i Storbritannien. Men för många är det också bara en vanlig fredag.

– Jag vet inte vad som kommer att förändras efter brexit, säger Emily Baldwin från Llanidloes i mitten av Wales.

Hon tycker det skönt att allt är över. Hon trodde aldrig att de fortfarande skulle diskutera och debattera brexit nästan fyra år efter folkomröstningen.

– Nu behöver man inte höra om det hela tiden.

En kvinna (Emily Baldwin) ler rakt in i kameran. Hon sitter i ett kontorsrum och bakom henne finns två svarta kontorsstolar och ett bord.
Emily Baldwin tycker det är skönt att inte måsta höra om brexit mer. En kvinna (Emily Baldwin) ler rakt in i kameran. Hon sitter i ett kontorsrum och bakom henne finns två svarta kontorsstolar och ett bord. Bild: Emilia Jansson/Yle Brexit,Wales

Baldwin upplever att det varit svårt att hitta saklig information om brexit. Polariseringen av ämnet har gjort det svårt för henne att avgöra om sådant hon läser i olika medier om brexit är sant.

Den känslosamma aspekten av brexit har också synts i hennes liv.

Hennes pojkvän röstade för att lämna Europeiska Unionen medan hennes föräldrar röstade för att stanna.

Under en påsk blev det en stor strid hemma hos henne på grund av brexit. Nu talar man inte om frågan i hushållet.

– Jag förbjöd dem att tala om det, konstaterar hon.

''Det är inte en början eller ett slut''

Någon som inte tänker sluta tala om brexit är Helen Wales, från norra Wales. Hon leder en pro-europeisk kampanjgrupp i Cardiff.

Hon litar inte på att den brittiska regeringen kommer att investera lika mycket i Wales som Europeiska Unionen gjorde.

Helen Wales valde att rösta för att stanna i EU eftersom hon tyckte det var bättre att länder jobbade tillsammans i ämnen som globalisering och klimat.

Den här dagen är ändå inte symboliskt viktig för henne. Den är varken en början eller ett slut.

– Vi står inför en lång och svår process för att se hurdan relation vi kommer ha med EU i framtiden.

Hon startade kampanjen eftersom hon kände sig arg och frustrerad efter brexit. Efter ett meddelande på sociala medier samlades en grupp främlingar på en pub hösten 2016.

Rörelsen har vuxit sedan dess och inför den senaste anti-brexit marschen i oktober skickade de fyra busslaster med personer till London.

En person (Helen Wales) står på scen och talar i mikrofon. Wales flagga syns i bakgrunden som girlanger i bakgrunden.
Helen Wales är ledaren för en rörelse som vill att Wales stannar i EU. En person (Helen Wales) står på scen och talar i mikrofon. Wales flagga syns i bakgrunden som girlanger i bakgrunden. Bild: Patrick So Brexit,Wales

Europeiska Unionen kändes inte flexibel

En person som väljer att vara anonym på grund av sitt jobb berättar att hen röstade för att lämna EU eftersom unionen kändes odemokratisk och inte flexibel.

Institutionen kändes också för stor för att någonsin kunna förändras.

Egentligen var det ett liknande avtal som Norge hade som personen ville ha.

– Jag var lite naiv och insåg inte hur komplicerat det skulle vara.

Nu är det en lättnad att brexit sker.

Darren Millar, som är en medlem i det konservativa partiet i Wales, sade tidigare under veckan att han var nöjd över att äntligen lämna Europeiska Unionen.

– Nu kan vi fokusera på de frågor som människor i Wales prioriterar, så som utbildning, sade han i ett tal i The Senedd (Walesiska parlamentet).

Flera relationer står på spel

Utträdet ur Europeiska Unionen är annorlunda för Wales än det är för England. Det här påpekar professor Rachel Minto som är en av de ledande experterna om Wales och brexit.

– Det är inte en relation utan flera olika relationer som står på spel.

Relationerna mellan de fyra delarna av Storbritannien påverkas av brexit.

Under de senaste tjugo åren har självstyrelserätten för de olika delarna ökat. År 1999 fick Wales sitt egna parlament och i nuläget har de självstyrelserätt över bland annat hälsovård, utbildning, transport och jordbruk.

Wales och England röstade båda för att lämna EU, i Wales låg stödet för ett utträde på 52 procent.

Wales exporterar mer till Europeiska Unionen än vad det importerar.

Dessutom fick Wales mer pengar tillbaka från EU än vad de skickade till unionen. Det här är en stor skillnad mellan England och Wales.

Minto säger att intensiva förhandlingar pågår internt.

– Wales vill få lika mycket ekonomiskt stöd som innan, men från den brittiska regeringen istället.

Hon säger att det tidigare funnits frustration då Wales känt att Westminster varit motvilliga att lyssna på deras åsikter.

– Med tiden har det förbättrats då de olika parlamenten tvingats jobba tillsammans.

Wales har kunnat besluta själv

Den interna europeiska marknaden har varit viktig då Wales försökt locka företag genom att profilera sig som en port till den interna europeiska marknaden.

En marknad som Boris Johnson inte vill vara med i.

Tillgången till den europeiska marknaden varit betydelsefull för Wales.

– Wales har kunnat utmärka sig som en egen nation och skapa sina egna relationer, säger Minto och påpekar att Wales bland annat hade sin egna permanenta representation i Bryssel.

Brexit har också fått Walesiska parlamentet att reflektera över hur de vill profilera sig i världen. Efter att den långvariga ledaren Carwyn Jones beslöt sig för att stiga ner från sin post, valde nuvarande First ministern Mark Drakeford att skapa en ny ministerpost för internationella relationer.

Men hur kommer det att gå för Wales och brexit?

Den nuvarande Walesiska regeringen, som leds av Labour, håller fast vid att de vill tillhöra den interna europeiska marknaden. Parlamentet röstade också emot Johnsons brexitavtal.

Däremot gjorde det konservativa partiet sitt bästa resultat någonsin i Wales i det senaste riksdagsvalet i December. De fick 36 procent av rösterna.

Situationen är komplicerad och Minto påpekar att jobbet med att börja återskapa förtroendet knappt har börjat för politikerna i Storbritannien.

Besluten som fattas internt i Storbritannien är viktiga.

– Kommer Wales att få lika mycket ekonomiskt stöd, och kommer de att ha samma kontroll över pengarna som de hade med finansieringen från Europeiska Unionen?

Också Skottlands öde kommer att påverka Wales.

– Det har varit bra att det funnits en motvikt uppe i norr som man också jobbat tillsammans med.

Artikeln korrigerades 31.1.2020 klockan 18.55: Darren Millar är inte ledaren, utan en medlem i det konservativa partiet i Wales.