Hoppa till huvudinnehåll

Så här påverkar brexit dig (spoiler: Inte så hemskt mycket)

Brexitpartiets ledare Nigel Farage pekar upp i luften.
Brexitpartiets partiledare Nigel Farage fotograferad i Strasbourg den 15 januari. Brexitpartiets ledare Nigel Farage pekar upp i luften. Bild: /All Over Press Brexit

"Business as usual" är det som gäller för finländare och andra EU-medborgare fram till årsskiftet trots brexit. Under den här övergångsperioden fortsätter det mesta som förr fast britterna inte längre är EU-medborgare. Storbritannien måste följa EU:s regler fram till årskiftet - och dessutom delta i kostnaderna - men någon rösträtt har landet inte inom EU.

Semester i Storbritannien

För resor till och från Storbritannien sker inga förändringar i år. Inga nya resedokument behövs. Giltigt pass eller identitetskort duger alltså.

Nuvarande regler till exempel för körkort och husdjurspass gäller också fortfarande. Finländska körkort duger alltså fortfarande i Storbritannien. Om du tänker hyra bil lönar det sig att kolla med uthyrningsfirman i förväg - det kan finnas skillnader till exempel i åldersgränser.

Också britter kan resa till EU-länder som tidigare under övergångsperioden trots att de inte längre är EU-medborgare.

Fortsatt fri rörlighet för ung och gammal

EU-medborgare kan också bosätta sig och arbeta eller studera i Storbritannien som hittills fram till årsskiftet. Brittiska medborgare har samma rätt inom EU under övergångstiden.

Om du åker till Storbritannien för att söka jobb i år så har du rätt att stanna i landet ett halvt år efter att du anlänt - också efter att övergångsperioden tar slut.

Det sker heller inga förändringar för studerande inom Erasmus-programmet under år 2020. Förhoppningar finns om att programmet ska fortsätta också efter övergångsperioden, men det beror på hur förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien löper.

Reglerna för socialförsäkring och pensioner fungerar också som tidigare under övergångsperioden.

Bra att veta under resor till Good Old England

Om du insjuknar eller råkar ut för olycksfall i Storbritannien får du vård till samma pris som brittiska medborgare. Det europeiska sjukvårdskortet - European Health Insurance Card, EHIC - ger EU-medborgare medicinskt nödvändig, offentlig sjukvård under tillfällig vistelse i landet också under övergångsperioden. Det avgiftsfria kortet kan beställas från Folkpensionsanstalten FPA.

En reseförsäkring rekommenderas i alla fall eftersom den är mera heltäckande till exempel om man behöver privat sjukvård eller hemtransport.

Kostnaderna för att använda mobiltelefon förändras inte under övergångsperioden. Tidigast vid årsskiftet kan det bli aktuellt med nya roamingavgifter.

Summa summarum

Det allra mesta fortsätter alltså som förr under övergångstiden. Hur det blir efter årsskiftet beror på hur förhandlingarna mellan EU och Storbritannien lyckas. Förhandlingstiden är kort och det är mycket som ska regleras. Om förhandlingarna misslyckas så står vi än en gång inför utsikterna av ett avtalslöst brexit - och då kan mycket ställas på ända!

Läs också