Hoppa till huvudinnehåll

Trångt om saligheten i FM-spåret – i Niskanens frånvaro axlar Hyvärinen favoritskapet

Trafikstockningar är att vänta då längdskidåkarna kämpar om FM-medaljer i Vörå i dag. Över 110 damer ställer upp på den klassiska milen medan 181 herrar anmält sig till herrloppet över 15 kilometer. Krista Pärmäkoski är storfavorit på damsidan medan Perttu Hyvärinen är den hetaste guldkandidaten i herrloppet i Iivo Niskanens frånvaro.

Den snöfattiga vintern i Österbotten ledde till att arrangörerna endast klarade av att preparera ett 2,5 kilometer långt spår.

Så det lär bli trångt om saligheten. Framför allt i herrloppet.

Återbud av Niskanens

Beskedet om att syskonen Iivo och Krista Niskanen är tvungna att stå över FM-tävlingarna bäddar för Krista Pärmäkoski och Perttu Hyvärinen.

Pärmäkoski lyckades inte ta sitt 15:e FM-guld i går då hon blev tvåa med Maaret Pajunoja i sprintstafetten. Det guldet tar hon med stor sannolikhet i dag.

Perttu Hyvärinen jagar sitt första individuella FM-guld och Iivo Niskanens återbud förbättrar hans chanser avsevärt. Hyvärinen har slagit sig in i världseliten den här världscupvintern och blir svårslagen i Vöråterrängen.

De främsta utmanarna är Ristomatti Hakola och Joni Mäki. Båda såg fräscha ut i sprintstafetten i går.

FSS:arna åker i bekant terräng

Otaliga FSS-åkare ställer upp i tävlingen. De flesta av dem känner banan som sina egna fickor eftersom merparten har studerat vid Vöra idrottsgymnasium.

Den nuvarande Vöråeleven Alexander Ståhlberg från Norrvalla Ski Team är en supertalang det gäller att följa med. Om han ställer upp.

Ståhlberg har varit krasslig den här veckan och det är oklart om han känns sig tillräckligt pigg för att dra på sig tävlingsuniformen.

Läs också