Hoppa till huvudinnehåll

Världens bästa quarterback mot NFL:s formstarkaste försvar – Yle Sporten tar tempen på Super Bowl: "Förväntningarna är uppskruvade"

Patrick Mahomes och Jimmy Garoppolo.
Blir det Patrick Mahomes eller Jimmy Garoppolo som får lyfta den eftertraktade bucklan i år? Patrick Mahomes och Jimmy Garoppolo. Bild: All Over Press Patrick Mahomes,Jimmy Garoppolo

Det är den tiden på året igen. Det nalkas Super Bowl natten till måndag finsk tid – och Yle Sporten tar igen en närmare titt på ett av världens största idrottsevenemang. Blir det ligans hetaste anfall eller det kanske mest kompletta laget som tar hem titeln i år?

Det stora spektaklet går av stapeln i Miami i år och det är Kansas City Chiefs och San Francisco 49ers som möts.

Att det är just de här två lagen som gått längst av alla är ingen större överraskning. Kansas City var i en klass för sig i sin division AFC West och har sedan klarat av att stå för dubbla magiska vändningar i slutspelet.

Först vände man ett historiskt stort 24-poängsunderläge under en halvlek mot Houston Texans i divisonsomgången och sedan ett tiopoängsunderläge mot Tennessee Titans i konferensfinalen.

San Francisco 49ers var i sin tur det bästa laget i grundserien i hela NFC och i slutspelet har man i tur och ordning knockat ut Minnesota Vikings och Green Bay Packers – i övertygande stil. Både Vikings och Packers föll med hela 17 poängs marginal.

Men vad ska man förvänta sig av årets Super Bowl?

– Visst är det väl många som förväntar sig ett offensivt fyrverkeri. Vi har världens bästa quarterback i Patrick Mahomes i elden för sitt Kansas City och världens kanske bästa offensiva tränare i Kyle Shanahan som lotsar sitt San Francisco, säger Yle Sportens Mattias Simonsen och tillägger:

– Så visst är förväntningarna uppskruvade – det ska bli en underhållande historia.

Två frustrerade organisationer som möts

Chriso Vuojärvi understryker i sin tur att båda lagen har en fascinerande färd bakom sig. Kansas City Chiefs har redan länge hört till lagen som varit nära att utmana om en Super Bowl-titel, men aldrig gått hela vägen.

– Kansas City har en av de lojalaste anhängarkårerna i hela ligan och kan få smaka på segerns sötma för första gången på 50 år, dessutom med en tränare – Andy Reid – som också har varit nära en gång men inte gått hela vägen tidigare. Ska de här trenderna brytas? Fascinerande att se, säger han.

Kansas City Chiefs-anhängare
Chiefs-supportrarna är kända för att vara högljudda. Riktigt högljudda. Kansas City Chiefs-anhängare Bild: All Over Press Kansas City Chiefs

San Francisco 49ers var i sin tur enormt framgångsrika på 80- och 90-talet, men efter det har det gått sämre.

– Även om de var i final för några år sedan så finns där en hel del frustration också i deras läger, säger Vuojärvi.

San Francisco 49ers gick till final för sju år sedan och förlorade då där mot Baltimore Ravens. Förlusten blev samtidigt startskottet för en brant nedförsåkning.

– Det var inte ett lag som var byggt för långsiktig framgång. De hade många problem och allt gick snabbt åt pipan. Men nu har man byggt om laget från grunden. Man har trejdat in en quarterback i Jimmy Garoppolo och har byggt upp ett topp 5-försvar, säger Simonsen.

Mahomes mot Garoppolo – är det ens en fajt?

När det handlar om en Super Bowl vill många jämföra quarterbackarna som ställs mot varandra. Men i år är det inget snack om saken, åtminstone enligt Yle Sportens NFL-nördar. Mahomes är helt enkelt för bra.

Mahomes draftades sommaren 2017 något överraskande redan halvvägs in i den första omgången av Chiefs. Efter att ha agerat backup till Alex Smith (tidigare 49ers-qb dessutom) i ett år tog han över säsongen 2018 och har sedan dess dominerat.

– Garoppolo är ingalunda en dålig quarterback, men Mahomes har det där lilla extra. Eller inte ens lilla. Han har en x-variabel som ingen i ligan har just nu, summerar Simonsen.

Patrick Mahomes.
Inte ens J.J. Watt fick bukt på Patrick Mahomes tidigare under slutspelet. Patrick Mahomes. Bild: Larry W. Smith / EPA-EFE / All Over Press Patrick Mahomes

Mahomes valdes till hela ligans mest värdefulla spelare i fjol. I år är han också med i diskussionerna – även om titeln sannolikt går till Lamar Jackson i natt.

– Han kan helt enkelt skapa något ur det tomma intet. Han kan kasta som få andra, har kapacitet att röra på sig och skapa tid för sig själv. En fulländad spelfördelare, analyserar Simonsen.

Finns det då något som kan stoppa honom? Jo, understryker båda: ett välfungerande försvar.

– Man får helt enkelt inte ge honom tid eller utrymme. Men varken Texans eller Titans lyckades sätta press på honom. Nu möter han ett försvar av helt annan kaliber, säger Simonsen och förklarar:

– 49ers har väldigt bra edge rushers i Nick Bosa och Dee Ford. Även om Chiefs tackle-duo Eric Fischer och Mitchell Schwartz är världsklass tror jag att de kommer att klara av att hålla Mahomes kvar inne i fickan bakom linjen och således tillåta sina lagkamrater att skapa press på insidan av linjen. Lyckas de med det kan det bära långt.

Vuojärvi: Kansas City vinner

Vuojärvi tror ändå på att Chiefs offensiva linje pallar för trycket – och leder laget till sin historiska titel.

– Lyckas de här enorma killarna skapa tid för Mahomes och ytor för running backsen att utnyttja kommer det att avgöra matchen. Kansas City har helt enkelt för många offensiva vapen. Man kan inte specialbevaka dem alla, säger han och räknar upp namn som Tyreek Hill och Travis Kelce.

Travis Kelce hoppar över en Patriots-försvarare.
Travis Kelce kan mycket väl vara NFL:s främste tight end. Den närmsta konkurrenten om titeln? 49ers George Kittle. Travis Kelce hoppar över en Patriots-försvarare. Bild: All Over Press Travis Kelce

Orsaken till att Vuojärvi sätter sina pengar på Chiefs har också att göra med hur de har presterat tidigare i slutspelet. Framför allt hur de klarade av att vända enorma underlägen i båda matcherna till klara segrar.

– Det tror jag att skakade av det här nervdallret. De vet att det inte gör något om de ligger under med två touchdowns. De vet att deras offensiv är tillräckligt explosiv för att vinna, säger Vuojärvi.

Simonsen: San Francisco vinner

Kollegan Simonsen håller inte med. Enligt honom har 49ers en taktisk fördel som kan väga tungt då finalen avgörs.

– Både Andy Reid och Kyle Shanahan är offensiva tränare – de fokuserar bara på anfallet och lämnar det defensiva till sådana som faktiskt kan koordinera ett försvar. Så jag tror att den tränare som bäst lyckas utnyttja sin motståndares svagheter kommer att vinna. Och Chiefs blottade de facto en ganska stor svaghet just i konferensfinalen mot Titans, menar han.

Kyle Shanahan.
Kyle Shanahan vill mer än gärna skaka av sig 28-3-spöket från den Super Bowl där hans tidigare klubb Atlanta Falcons tappade alla tiders största ledning mot New England Patriots. Kyle Shanahan. Bild: All Over Press Kyle Shanahan

Tennesse livnär sig nämligen på att springa med bollen. Alla visste att nyckeln för Kansas City var att stoppa den glödhete running backen Derrick Henry och sättet de gjorde det på kan ha avslöjat mycket om deras svagheter, tror Simonsen.

– De överbemannade den så kallade försvarsboxen, vilket gav dem en fördel i springspelet men lämnade samtidigt många försvarare ensamma mot wide receivers. Det här klarade Titans inte av att utnyttja, men jag tror att Shanahan kommer att göra det.

Simonsen påpekar att 49ers också litade på springspelet i framför allt konferensfinalen mot Green Bay. "Niners" sprang då bollen för sammanlagt 285 yards, medan Garoppolo kastade bollen endast åtta (!) gånger.

– Så om Chiefs går in för att försvara mot San Franciscos springspel med samma taktik så kan de vara illa ute, tror Simonsen.

Super Bowl LIV går av stapeln ungefär klockan 1 natten mellan söndag och måndag finsk tid. Matchen sänds av Viasat. Shakira och Jennifer Lopez står i år för den hajpade halvtidsshowen.

– Men oberoende hur bra den är så finns det ändå förståsigpåare som tar till sociala medier för att berätta hur dålig showen är, skrattar Vuojärvi.

Vem tror du att vinner?

Kansas City Chiefs
60.5% (46 röster)
San Francisco 49ers
39.5% (30 röster)
Antal avgivna röster: 76

Läs också