Hoppa till huvudinnehåll

Aktivister ockuperar Fortumägt kolkraftverk i Tyskland

Datteln 4 testkörs som bäst
Demonstranterna vill ha ett slut på användning av stenkol Datteln 4 testkörs som bäst Bild: Yle / Johnny Sjöblom kolkraftverk,stenkol,brunkol,elektricitet,energi,elförsörjning,Tyskland,Fortum,Uniper,kraftverk

Aktivister har under morgonen ockuperat delar av det Fortumägda Unipers nya kolkraftverk Datteln 4 i Tyskland. Omkring 150 personer befinner sig för tillfället på kraftverksområdet.

Det var vid halv åttatiden i morse som aktivisterna från organisationerna Ende Gelände och DeCOALonize trängde in på kraftverksområdet i staden Datteln strax norr om Dortmund.

Bilder från kraftverksområdet visar bland annat personer som har klättrat upp i lastkranar som används för lossning av kolen.

Med aktionen vill man protestera mot att det nya stenkolskraftverket ska tas i bruk om några månader.

Kolkraftverk i Datteln
Miljöorganisationerna ser det nya stenkolskraftverket som en ödesdiger signal för omvärlden Kolkraftverk i Datteln Bild: Johnny Sjöblom kolkraftverk

Organisationerna protesterar också mot att en stor del av råvaran för kraftverket importeras från Ryssland, där stenkol bryts med metoder som enligt aktivisterna skadar både lokalbefolkningen och miljön.
Kolkraftverk i Datteln
Stenkolen importeras från utlandet Kolkraftverk i Datteln Bild: Johnny Sjöblom kolkraftverk

När den tyska regeringen och de tyska delstaterna för några veckor sedan kom överens om en tidtabell för att avveckla kolkraftverken fram till år 2038, gav man samtidigt det Fortumägda energibolaget Uniper grönt ljus att köra igång Datteln 4.

– Vi kommer inte att godkänna att man år 2020 tar i bruk ett nytt kolkraftverk, säger talespersonen för Ende Gelände Kathrin Henneberger i organisationens pressmeddelande.

Kraftverket som enligt planerna borde ha stått färdigt redan år 2011 har under de senaste veckorna varit i testdrift.

kolkraftverk ockuperas i detteln
Demonstranterna vill ha ett slut på användning av stenkol kolkraftverk ockuperas i detteln Bild: Momozumkreis kolkraftverk,Fortum,Uniper

Protesterna mot kolkraften i Tyskland har tidigare koncentrerats till den symboliskt viktiga skogen Hambacher Forst, som steg för steg har fått ge vika för ett av de största brunkolsdagbrotten i Tyskland.

När det för några veckor sedan blev klart att det sista partiet av skogen inte får röras, utgår man nu från att protesterna mot kolkraften kommer att koncentreras till stenkolskraftverket i Datteln.

– Vi kommer att kämpa mot Datteln 4 på samma sätt som vi har kämpat för bevarandet av skogen Hambacher Forst, säger Kathrin Henneberger vidare.

Kolkraftverk i Datteln
Fortumägda Unipers kraftverk borde ha stått klart redan 2011 Kolkraftverk i Datteln Bild: Johnny Sjöblom kolkraftverk,Fortum,Uniper