Hoppa till huvudinnehåll

Julia Hägers största dag i karriären – hemmahoppet tog ett sensationellt FM-silver i Vörå: "Känns lite ofattbart"

Julia Häger stod för sin bästa insats i karriären. På hemmaplan åkte Minken-åkaren hem ett sprintsilver i FM i Vörå – och samtidigt satte hon punkt för en lång medaljtorka för FSS-damerna. "Det är nog lite ofattbart", säger den överlyckliga silvermedaljören till Yle Sporten.

En storslagen dag, några minnesvärda minuter. Julia Häger ropade ut sin stora glädje när hon korsade mållinjen i Vörå.

FM-sprinten på hemmaplan blev silverkantad för Häger. Hon åkte hem sin första FM-medalj i karriären.

– Julia Häger är ett av dagens stora namn. Det var inget snack om saken, hon har varit stark hela dagen. Men det är en sensationell tvåa, säger Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi i tv-sändningen.

I damernas final var Anne Kyllönen klar etta. Landslagsåkaren hakade av resten relativt tidigt och kunde defilera hem ett till FM-guld.

Bakom Kyllönen spurtade Häger ner Jasmi Joensuu under de sista hundra metrarna.

Samtidigt satte Häger punkt för en väldigt lång medaljtorka för FSS-damerna. Minken-åkarens silver är den första dammedaljen på 25 år.

"Blev nervös då jag kände mig pigg och stark"

Efter att ha fått sin medalj runt halsen hade Julia Häger ännu svårt att förstå sin bedrift.

– Det känns nog lite ofattbart, men otroligt roligt, säger Häger till Yle Sporten.

Häger berättar att hon ännu i början av dagen kände en trötthet från lördagens tävling.

– Men efter kvalet kände jag att jag är stark i dag och sen bara fortsatte det efter varje lopp, jag kände att jag har grepp om det här.

Julia Häger korsar mållinjen jublandes.
Så här glad var Julia Häger efter att hon korsat mållinjen. Julia Häger korsar mållinjen jublandes. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,julia häger

– Jag blev också lite mer nervös då jag kände att jag var pigg och stark idag, medger Häger.

Silvermedaljen klassar Häger som en skräll.

– Det är klart att jag drömt om att ta en FM-medalj här i Vörå när det ordnas mästerskap här, men jag är nog ganska överraskad måste jag säga, konstaterar publikfavoriten Häger som också passade på att tacka Vöråpubliken för stödet och FSS-vallarna för alldeles utmärkta skidor.

– Det känns som att alla känner alla i Österbotten. Alla kan vara glada för min skull i dag.

Vilka vill du tacka efter en dag som den här?

– Speciellt FSS och tränarna som finns där. Familjen, träningskompisarna ... ja, alla som stöder mig på något sätt. Jag tror att alla vet vem de är.

Lindvall och Julin i kollision

För Hägers klubbkompis Andrea Julin och IF Åsarnas Jennie Lindvall tog det slut i kvartsfinalen. De två krokade ihop med regerande mästarinnan Katri Lylynperä i en kurva.

Lindvall och Lylynperä var de två som åkte ihop. Julin blev en olycklig del av missödet. I samband med kollisionen bröt åkarna också staven.

– Jag är riktigt arg och får bara skylla mig själv, och det är det som är värst, säger Lindvall till Vasabladet (bakom betalmur).

Vasaguld på herrsidan

På herrsidan blev det också en hemmaåkare som jublade. Vasabördige Joni Mäki tog sitt första FM-guld efter en uppvisning. Han defilerade hem segern i herrfinalen.

– Jag värdesätter nog segern högt. Inför säsongen var FM-guld ett av mina mål, ifjol ville det sig inte så det är skönt att lyckas nu, säger Mäki efter loppet.

I finalen föll den andra favoriten Ristomatti Hakola. Därmed grusades hans chanser i segerstriden. Hakola gled i mål som sjätte och sista man i finalen.

Joni Mäki skejtar.
Joni Mäki. Joni Mäki skejtar. Bild: Lehtikuva Joni Mäki

– Jag märkte inte att Hakola föll, men jag såg att han blivit efter. Då gällde det bara att rymma i väg fort, konstaterar Mäki.

Den enda FSS-åkaren som tog sig vidare från kvalet på herrsidan var Remi Lindholm.

IF Minken-åkaren var 29:a i kvalet och slutade på en fjärdeplats i sitt kvartsfinalheat. Lindholm fick svårigheter direkt i början av loppet då hans stav gick av, men lyckades ändå ta ifatt klungan snabbt.

Längdåkning, FM, sprint (f):

Damer:
1) Anne Kyllönen 3.13,87
2) Julia Häger + 1,57
3) Jasmi Joensuu + 4,67
4) Maaret Pajunoja + 9,17
5) Tiia Olkkonen + 9,24
6) Heini Hokkanen + 15,75

Herrar:
1) Joni Mäki 2.48,78
2) Verneri Suhonen + 1,57
3) Karri Hakala + 2,25
4) Lauri Vuorinen + 5,92
5) Lauri Mannila + 6,50
6) Ristomatti Hakola + 7,28

Läs också

Nyligen publicerat - Sport