Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Sanna Marin i hetluften – fick svara på kritik om regeringens politik

Sanna Marin deltog i Statsministerns frågetimme
Statsministerns frågetimme sändes från Villa Bjälbo i Helsingfors. Sanna Marin deltog i Statsministerns frågetimme Bild: Lehtikuva Sanna Marin,regering

Statsminister Sanna Marin (SDP) försvarade regeringsprogrammet i Yle-programmet Statsministerns frågetimme på söndagen. Marin tvingades upprepade gånger besvara kritik om att regeringen verkar ha svårt att komma fram till konkreta beslut.

Kritiken gällde i synnerhet regeringens mål att skapa 60 000 nya jobb under regeringsperioden – i första skedet ska 30 000 nya jobb tillkomma.

"Regeringen arbetar för fullt"

Sanna Marin intygade att regeringen har full kontroll över situationen, och att den inte alls har legat på latsidan, trots att inga konkreta åtgärder har presenterats.

– Vi står fast vid vårt mål är att öka sysselsättningsgraden till 75 procent. Under våren, eller kanske allra senast i samband med budgetförhandlingarna i augusti, får ni besked, intygade Marin.

Hon beskyllde det nuvarande medieklimatet för att medierna kräver nyhetsrubriker varje dag.

– Ni kan lita på att vi jobbar på för fullt och mitt mål är att se till att regeringsprogrammet följs.

Hon tillbakavisade också uppfattningen att beslut är svåra att fatta för att de fem regeringspartierna är oeniga.

– Det är klart att alla partier har sina egna tyngdpunkter i olika frågor, men inte bromsas arbetet upp på grund av det.

Lyssnar regeringen på utomstående experter?

Regeringens politik fick hård kritik av en expertgrupp tidigare i veckan. Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken anklagade regeringen för att driva en alltför slösaktig eller "lös" finanspolitik, med ökande utgifter i ett sviktande konjunkturläge.

Sanna Marin fick frågan om regeringen alls lyssnar på utomstående experter?

– Nog lyssnar vi, så klart, och jag anser att den här regeringen nog investerar i framtiden. Se bara vilka satsningar vi gör inom utbildningssektorn!

– Regeringens mål att höja sysselsättningsgraden är också ett sätt att få den offentliga ekonomin i balans. Det är utmanande, i synnerhet med tanke på att befolkningen åldras.

"Vi blandar oss inte i arbetsmarknaden"

Sanna Marin fick också frågor angående det speciellt svåra arbetsmarknadsläget just nu.

Hon var noga med att betona att regeringen inte är en part i förhandlingarna och att regeringen inte ska blanda sig i.

– Det är arbetsmarknadsparterna som gör upp om de här frågorna. Visst finns det förståelse för låglöneproblem och tunga jobb i vårdbranschen men, som sagt, det är inte regeringens sak att blanda sig i det här.

Läs också