Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Virusskräck sprider rasism, enorma gräshoppssvärmar hotar skördar i Afrika och vinterbad blir allt populärare

En jordbrukare försöker skrämma bort gräshoppor från sin mark.
FN uppger att det behövs närmare 70 miljoner euro genast för att gräshopparna ska kunna bromsas. Om inget görs kan gräshopparna vara 500 gånger fler i juni då den torra perioden väntas börja och sätta stopp för ökengräshoppornas förökning. En jordbrukare försöker skrämma bort gräshoppor från sin mark. Bild: EPA-EFE/DAI KUROKAWA Kenya,Ökengräshoppa

Här är några tips för lördagsläsning:

Systemet kring arbetsrelaterad invandring kan göras mycket enklare och vi kunde bli bättre på att göra Finland lockande för invandrare. Det säger forskardoktor Rolle Alho vid Helsingfors universitet efter regeringens signal om att processerna ska ses över.

Restauranger i bland annat Seoul, Rom och i Tokyo sätter upp skyltar som förbjuder kinesiska kunder. I Indonesien har demonstranter samlats utanför hotell och krävt att de kinesiska gästerna åker sin väg. Efter coronavirusutbrottet har personer med asiatisk bakgrund på flera håll i världen vittnat om att de blivit utsatta för rasism.

Väldiga gräshoppssvärmar hotar skördarna i östra Afrika. Värst är läget i Kenya, Somalia och Etiopien.

Samhällsutvecklingen i både USA och Storbritannien bär samma kännetecken. Politiska konflikter kretsar allt oftare kring identitet, inte kring ekonomiska och sociala reformer. Eftersom vi inte är beredda att kompromissa med den vi är, blir det också svårare att komma överens, skriver Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog vid Svenska Yle, som ser samma symptom i Finland.

Det är lätt att främja hjärnans hälsa. Hjärnan älskar glada saker och ting. Till exempel att dansa, promenera i skogen och att krafsa en hund är bra för din hjärna.Här kan du läsa om 8 saker som kan få din hjärna att må bättre.

Vinterbad är en stor trend och det har blivit allt populärare bland yngre personer. Vad är orsaken och hur har den varma vintern påverkat säsongen för vinterbad? Svenska Yles reporter Sofie Gammals tar reda på det och testar att vinterbada för första gången.

Ha en bra kväll!