Hoppa till huvudinnehåll

Alex Lintuniemi trivdes bra i Lahtis men får gå från Pelicans: "Det här kändes som ett hem för första gången på länge"

Alex Lintuniemi
Alex Lintuniemi flyttar från Pelicans till JYP. Alex Lintuniemi Bild: Yle / Christian Vuojärvi Alex Lintuniemi

Ishockeybacken Alex Lintuniemi spelade 24 ligamatcher med Lahtisklubben Pelicans innan hans kontrakt sades upp. Som den backklippa han är fick han ändå omedelbart en ny klubbadress: Jyväskyläklubben JYP.

Den 24-årige Alex Lintuniemi spelade 24 matcher i Pelicans-dressen med poängen 2+4=6. Av Lahtislagets backar var Lintuniemis poäng fjärde bäst, men det räckte av allt att döma inte för ledningen.

– Det här beslutet var det vettigaste för bägge parter. Vi vill tacka Lintuniemi för tiden här och önska honom lycka till i fortsättningen, säger Pelicans sportchef Janne Laukkanen på klubbens webbplats.

Mellan raderna kan man tycka sig läsa att Lintuniemi själv hade velat stanna.

– I sju år reste jag runt i USA och Kanada och det här kändes som ett hem för första gången på länge. Jag har en bra känsla av tiden i Lahtis.

– Så klart hade jag önskat att matcherna gått bättre men i övrigt trivdes jag med laget, tränarna och den övriga personalen, säger Lintuniemi på Pelicans webbplats.

Lintuniemi anslöt sig till Pelicans i november efter att ha tillbringat närmare sju år i Nordamerika.

Flyttar 170 kilometer norrut

Alex Lintuniemi behövde ändå inte vara länge utan klubb. I söndags meddelade Pelicans att man säger tack och adjö åt Lintuniemi, och på måndagen meddelade JYP att man skrivit ett kontrakt med honom fram till våren 2022.

– Lintuniemi är en mångsidig, modern allroundback som kan användas i många olika situationer. Lintuniemi hämtar med sig bra spel med puck och stabilt försvarsspel. Han är stor, skrinnar bra och är skicklig och passar perfekt in i den backprofilen som vi sökte.

Hoppa över Twitterpostning

– Vi är mycket nöjda att Lintuniemi valde JYP och att vi skrivit kontrakt med honom fram till våren 2022, säger JYP:s sportchef Mikko Viitanen på klubbens webbplats.

Den Helsingforsbördige Alex Lintuniemi startade säsongen i AHL-laget Charlotte Checkers men flyttade i november till Lahtis och Pelicans.

Han är 192 centimeter lång och väger 105 kilogram. Till Nordamerika flyttade han som 18-åring. I landslagssammanhang har han spelat för Finland i U18- och U20-VM. År 2014 draftades han av Los Angeles Kings som 60:e spelare.

Lintuniemi spelar sin första match för JYP på onsdag när JYP möter Lukko i Raumo.

JYP är åttonde i Ligans tabell medan Pelicans är på 13:e plats, 12 poäng bakom Ässät som för tillfället sitter på den sista slutspelsplatsen.

Hoppa över Twitterpostning

Pelicans meddelade på lördagen att den från HIFK utlånade backen Elias Ulander fortsätter i klubben säsongen ut.

Läs också