Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Paavo Väyrynen har blivit en tragisk figur med underhållningsvärde, men han har rätt - Centerns läge är katastrofalt

Paavo Väyrynen sitter vid ett skrivbord med en hög böcker och en laptop. På bilden en ikon med en bild på Bengt Östling och ett citattecken.
Paavo Väyrynen publicerade sin senaste bok den tredje februari. Paavo Väyrynen sitter vid ett skrivbord med en hög böcker och en laptop. På bilden en ikon med en bild på Bengt Östling och ett citattecken. Bild: Lehtikuva/Yle Paavo Väyrynen,analyser

Alla får inte lika stor uppmärksamhet för sitt beslut att söka partimedlemskap. Det är inte enbart kärlek som möter Paavo Väyrynen när han vill återvända till Centerns led.

Man kan ha olika orsaker att ansluta sig till ett parti. Någon vill ha makt och uppmärksamhet, någon vill kanske få genomslagskraft för sin ideologi eller hjälpa sitt parti till nya framgångar.

Det finns också de som vill ändra linjen och ledningen i det parti man vill ansluta sig till.

Alla orsaker duger. Antalet partimedlemmar har länge varit sjunkande i Finland, så alla medlemmar borde vara välkomna.

Men just den här nya partimedlemmen väcker blandade känslor, och skarp kritik. Riksdagsledamot Mikko Kärnä övervägde till och med att lämna Centern om Väyrynen tillåts återkomma.

I sin nya bok Yhteinen vuosisatamme (Vårt gemensamma sekel) talar Väyrynen klarspråk. Allt har gått åt skogen för Centern, senast under “besvikelsens år” med den liberala Juha Sipilä.

Partiledningen har gjort katastrofala misstag, anser Väyrynen. Både när det gäller politik, personval och partiets egen ekonomi. Ideologin har försummats, väljarna har flytt.

Enligt baksidestexten på den nya boken har Paavo Väyrynen räddat partiet två gånger.

Nu ger han receptet för hur det borde göras en tredje gång. Med fast ideologiskt grepp, politisk linje och strategi. Santeri Alkios linje, decentralisering, regionalpolitik. Och rätt människor i ledningen.

Meriterna räcker?

Så det borde vara en välkommen ny medlem. Meriterna räcker. Riksdagsledamot första gången 1970. Därefter en lång rad viktiga uppdrag i regeringen, partiledningen, Europaparlamentet.

Men där finns också utträdet ur partiet och grundandet av flera nya partier, som alla floppade. Först grundade Väyrynen Medborgarpartiet, sedan Sjustjärnerörelsen.

Sedan lämnade han Centerpartiet, efter partikongressen 2018 i Sotkamo, där han inte tilläts ställa upp i ordförandevalet. I boken kallar han det sitt senaste - men tydligen inte sista - försök att rädda partiet.

Väyrynen år 1978 då han var utrikesminister
Utrikesminister Paavo Väyrynen år 1978. Väyrynen år 1978 då han var utrikesminister Bild: Yle/ Arja Lento centerpolitiker

Porträttet av den tidigare hedersordföranden har för länge sedan flyttats bort från paradplats på Centerns partikansli. Men det lär inte längre stå i källaren, utan i ett sidorum. I väntan på den nygamla partimedlemmen.

Tragisk figur eller missförstådd hjälte

Det är inte många som skulle få så stor uppmärksamhet för att han överväger att söka medlemskap i Centerpartiet. Men Paavo Väyrynen framstår numera också som en lite tragisk figur. Han har rentav ett underhållningsvärde.

Väyrynen mötte en hel del hån när han vid bokpubliceringen idag meddelade att han på nytt söker partimedlemskap.

Onekligen är det många som betraktar Väyrynen som en som har gjort mer skada än nytta för partiet. Det började redan under Kekkonens och Sovjetunionens tid.

Beskedet att Väyrynen söker medlemskap i Centern är förstås ingen egentlig överraskning. Redan för någon tid sedan meddelade han att bland annat nuvarande ordföranden Katri Kulmuni hade uppmanat honom att söka medlemskap.

Kulmuni har en annan version i Iltasanomat. Hon har sagt åt Väyrynen att han, som alla andra som omfattar partiets linje, kan söka medlemskap, via internet.

Väyrynen ska ännu bestämma sig för vilken partiavdelning han vill ansluta sig till. Det har betydelse om han vill kandidera i riksval.

Spelaren Väyrynen väljer partiavdelning

När Väyrynen meddelar om partiavdelningen kan man också dra slutsatser om vilka hans målsättningar är. Kommunal karriär, riksdagen eller presidentvalet? Själv gav han idag inget besked.

Han kan välja Lappland där han har näringsverksamhet och inledde sin riksdagskarriär. Eller Nyland som han också har representerat i riksdagen.

Eller Helsingfors, där han nu sitter i stadsfullmäktige, invald som obunden på Kristdemokraternas lista. Dem lämnade han snabbt.

Väyrynens enda politiska plattform är faktiskt just nu kommunalpolitiken.

Av hänsyn till sina väljare (1026 röster) vill han hålla sig kvar i gruppen “Ett sunt Helsingfors”, som inte är ett egentligt parti.

Däremot har han lämnat Sjustjärnerörelsen i maj ifjol. Därmed kan Centerns partiledning inte hindra honom från att kandidera i ordförandevalet vid sommarens partikongress i Vanda.

Det var motiveringen senast i Sotkamo, att man inte kan bli partiordförande om man inom ett år har varit medlem i ett annat parti.

Vid måndagens presskonferens ville Väyrynen inte berätta om sina ambitioner eller målsättningar. Han var också påfallande försiktig med kritik av den nuvarande partiledningen.

Det är kanske klokt att vänta tills medlemsansökan är godkänd.

Däremot är Väyrynen och centerledningen säkert överens om att läget är katastrofalt. Som småparti med ett stöd under 10 procent, är Centern inte ett intressant parti, ens för Paavo Väyrynen.