Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska regeringen skärper terrorlagar efter söndagens knivattack i London

Londonpolisens kriminaltekniker undersöker gatan där en frigiven, terrordömd man knivhögg tre personer.
Londonpolisens kriminaltekniker undersöker gatan där en frigiven, terrordömd man knivhögg tre personer. Londonpolisens kriminaltekniker undersöker gatan där en frigiven, terrordömd man knivhögg tre personer. Bild: /All Over Press London,Storbritannien,terror

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill driva igenom strängare regler för fångar som har dömts för terrorism, efter den misstänkta terrorattacken i London i går. De som har dömts för terrorbrott ska stanna bakom gallren, kräver den konservativa regeringen.

Sudesh Amman som knivhögg två personer och som därefter sköts ihjäl av polisen, hade nyligen frigetts från fängelset efter ha suttit av hälften av sitt tre år och fyra månader långa fängelsestraff för olika terrorbrott.

Amman fängslades som 18-åring år 2018 för innehav och spridning av terroristiskt propagandamaterial. Han hade bland annat hyllat terroristgruppen IS och spridit terroristnätverket Al Qaidas tidning.

Han hade också flera gånger pratat om en eventuell knivattack med anhöriga och vänner.

Polisen övervakade honom efter frigivningen, men han lyckades utföra attacken trots det.

Johnson säger att regeringen kommer att kungöra grundläggande förändringar i lagarna som gäller dömda terrorister. Det ska till exempel bli omöjligt att bli villkorligt frigiven om man har begått terroristiska brott, säger inrikesminister Priti Patel.

- Lagförändringarna kommer att bygga på de åtgärder som redan har vidtagits. Det är rätt att hålla dessa dömda bakom gallren, säger Patel, som ofta har talat om behovet att skärpa terrorlagstiftningen ytterligare.

Boris Johnson tillade i ett uttalande att "regeringen kommer att föreslå en rad åtgärder, inklusive längre fängelsestraff och mer pengar för polisen."

Terrorgruppen IS tog på måndagen på sig skulden för det misstänkta terrordådet i London. IS hävdar att Sudesh Amman var en medlem som följde uppmaningen att angripa länder som kämpar mot IS.

IS brukar ofta ta på sig skulden för terrordåd om gärningsmannen har dödats men gruppen tar ytterst sällan ansvaret om gärningsmannen har överlevt eller gripits, för att försvåra eventuella rättegångar.


Källor: Reuters, Guardian

Läs också