Hoppa till huvudinnehåll

Esperi Care byter ägare

En skylt av Esperi Care på en glasdörr, i glasdörren speglas Attendos vårdhem som står granne med Esperi i Kimito.
Esperi Cares dörr i Kimito. En skylt av Esperi Care på en glasdörr, i glasdörren speglas Attendos vårdhem som står granne med Esperi i Kimito. Bild: Amanda Vikman/Yle Esperi,esperi care

Det skandalomsusade vårdbolaget Esperi Care får nya ägare.

Det är bolagets långivare Danske Bank, Ilmarinen och SEB som tar över bolaget av den internationella investeringsjätten ICG. De bildar ett nytt moderbolag för ändamålet.

I bakgrunden finns Esperi Cares dåliga ekonomi, som försämrades i rask takt under fjolåret.

I ett pressmeddelande på måndagen skrev Esperi Care att varken dess service, personal eller ledning påverkas av ägarbytet.

Massiv kritik

Det var i början av 2019 som det kom fram att det fanns till och med allvarliga brister i vården vid Esperi Cares enheter för äldre.

Det första avslöjandet handlade om Ulrikahemmet i Kristinestad, där bland annat personalmängden var mindre än rekommenderat.

Övervakningsmyndigheten Valvira såg sig tvunget att avbryta vården vid Ulrikahemmet, och senare lade Esperi Care ner verksamheten där.

Efter det här följde en livlig diskussion om nivån på vården vid äldreboenden och nyligen rekommenderade en expertgrupp flera förbättringar för Esperi Cares del.

Dessutom ökade pressen på politikerna att åtgärda personalläget på vårdhemmen. Nu ska det småningom införas en bindande personaldimensionering vid enheterna, även om det inte är helt problemfritt.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också