Hoppa till huvudinnehåll

Flyktinghjälpen kritisk - polisen har fortsatt att avvisa asylsökande till Irak

En polis med neongul väst står vid en buss och väntar på att en grupp asylsökande ska stiga på.
Irakiska asylsökande flögs till Irak i 2016. Arkivbild. En polis med neongul väst står vid en buss och väntar på att en grupp asylsökande ska stiga på. Bild: Handout avvisning,Polis

Polisen har fortsatt avlägsna asylsökande som fått negativt asylbeslut till Irak. Uppgiften bekräftas för Yle av polisinspektör Mia Poutanen på Polisstyrelsen.

Polisen avbröt avvisningarna av asylsökande till Irak i november i fjol efter att Finland prickades i Europeiska människorättsdomstolen.

Enligt domstolen bröt Finland mot Europakonventionen då en irakier i december 2017 nekades asyl och skickades tillbaka till Irak.

Iltalehti var först ute med nyheten om att avvisningarna fortsatt.

Polisen samarbetar med Migri

Enligt Mia Poutanen låg avvisningarna i själva verket på is i högst två veckor.

Poutanen säger att man tillsammans med Migrationsverket utredde vilka konsekvenser domen har. Enligt Poutanen utarbetade man ett arbetssätt där man alltid kontrollerar hurdan den avvisades situation är.

– Polisen verkställer avvisningar till alla länder helt som normalt, men före avvisningen äger rum samarbetar man med Migri för att säkerställa att polisen inte avvisar någon om det finns risk för att något liknande som det som Finland prickades för i domstolen händer, säger Poutanen till Yle.

"Krävande att verkställa avvisningarna till Irak"

Beslutet att lägga avvisningarna på is hade egentligen inga konkreta konsekvenser eftersom polisen inte hade några planerade avvisningar till Irak under de närmaste veckorna.

Poutanen betonar ändå att polisen genomför avvisningarna när det är möjligt och att polisen alltid följer non-refoulement-principen.

Det innebär i praktiken att flyktingar inte avvisas eller utvisas när deras liv eller frihet är i fara.

Enligt Poutanen är flera avvisningar under arbete.

– Hur många av dem som genomförs hänger inte alltid på de finländska myndigheterna. Just nu är det krävande att verkställa avvisningarna till Irak, säger Poutanen.

Flyktinghjälpen kritisk

På Finlands flyktinghjälp säger verksamhetsledaren Annu Lehtinen att man är besviken på det här.

- Det verkar närmast som en symbolisk handling att man tillfälligt avbröt avvisninigarna, säger hon till Svenska Yle.

På Flyktinghjälpen anser man att de finländska myndigheterna överlag borde se mer till individerna, och de risker som de kan utsättas för om de återvänder till hemlandet.

- Även om det inte skulle handla om speciellt många fall, kan ett enda felaktigt beslut få ödesdigra konsekvenser. Det visar fallet som Finland prickades för, säger Lehtinen.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets nyhet Poliisi on jatkanut turvapaikanhakijoiden palautuksia Irakiin.

Artikeln uppdaterades 4.2.2020 med Flyktinghjälpens kommentar.