Hoppa till huvudinnehåll

Misstankar om allvarlig infektionssjukdom i Nevas stall i Sibbo - provsvaren dröjer

En häst i stallet
Hästarna i de tre stallen på Nevas får inte komma i kontakt med varandra. Illustrerande arkivbild. En häst i stallet Bild: Laura Hyyti / Yle häst,stall

Det finns misstankar om att en häst vid Nevas gård i Sibbo har smittats av infektionssjukdomen kvarka. Provsvaren försenas och kommer tidigast den 5 februari.

Sjukdomen smittar inte människor men sprider sig lätt mellan hästar - till exempel via hundar och ridutrustning.

Det här är orsaken till att det nu gäller stränga regler för hur man kan röra sig mellan stallen på Nevas.

Det är också förbjudet att röra sig mellan Nevas och andra häststall i regionen.

Feber väckte misstankar

Vid stallet märkte man att hästen hade feber och att någonting var fel och tillkallade veterinär.

- Det är tillsvidare bara en misstanke men vi har ändå isolerat hästen. Man får inte heller gå mellan de tre stallen här i Nevas och över lag är vi mycket försiktiga, säger en av stallets ägare, Jan Fredriksson.

Varningen om att infektionssjukdomen kvarka kan ha slagit till i stallen i Nevas har också gått ut till andra stall i regionen.

- Vi funderade inte alls. Vi informerade först dem som har hästar i våra stall efter några minuter och efter det kontaktade vi grannstallet och satt också ut meddelanden på sociala medier. Sådana här saker ska inte hållas hemliga, säger Fredriksson.

Ingen kontakt mellan de tre stallen på Nevas

Nevas gård har också tagit till andra säkerhetsåtgärder.

- Bland annat måste man tvätta av stövlarna innan man går in i stallen och hästarna från de tre stallen på vår gård måste vistas på olika platser och gå olika vägar. De 29 hästarna från det stora stallet går till exempel enbart till manegen och de övriga till ridplanen så att de inte kommer i kontakt med varandra.

Enligt Jan Fredriksson är det väldigt uttänkt hur och var hästarna får gå och vistas.

- Vi har redan nu vidtagit fler åtgärder än de som veterinären uppmanade oss att ta till. Veterinären sa bara att den sjuka hästen inte får vara nära andra hästar.

Om det visar sig vara kvarka, kommer säkerhetsåtgärderna att skärpas ytterligare.

Försenade provsvar

Provsvaren skulle ursprungligen komma på tisdagen, men på tisdag eftermiddag skrev Nevas gård en uppdatering på Facebook om att provsvaren kommer tidigast onsdagen den 5 februari.

Eventuellt dröjer det ändå till torsdag innan resultaten kommer och man kan bekräfta om det rör sig om kvarka eller inte.

Nevas gård konstaterar också att inga andra hästar har uppvisat symptom, och att hästen som misstänks ha kvarka har varit feber- och symptomfri ända sedan lördagen.

Artikeln uppdaterad 5.2.2020 kl. 5:18 med info om att provsvaren dröjer.