Hoppa till huvudinnehåll

Österbottnisk båttillverkare om Brexit: "En snabbare process hade varit önskvärd"

Man poserar framför båt i industrihall.
Robert Carpelan, försäljningschef vid Botnia Marin. Man poserar framför båt i industrihall. Bild: Yle/Ari Hautamäki båtvarv,Malax,botnia marin

Efter flera år av ovisshet lämnar nu Storbritannien EU. Och det innebär - att ovissheten fortsätter. Under det kommande året ska Storbritannien och EU förhandla fram ett nytt avtal som ska reglera landets relation till EU.

Vid Botnia Marin i Malax är det full fart. Våren är av tradition den brådaste tiden i båtbranschen, även om man numera har så gott som full beläggning i produktionen året runt. Inne i hallen vid Brinken i Malax jobbar man på ett tjugotal båtar i olika storlek och i olika stadier av färdigställning.

Företaget med drygt 200 anställda tillverkar motorbåtar i storleken 25-46 fot och många av båtarna säljs till Storbritannien.

Två stora motorbåtar byggs.
Två motorbåtar under montering vid Botnia Marin i Malax. Två stora motorbåtar byggs. Bild: Yle/Ari Hautamäki båtvarv,botnia marin

- Drygt tio procent av vår produktion går till Storbritannien, säger försäljningschef Robert Carpelan vid Botnia Marin.

Andelen har varierat mellan tio och femton procent de senaste åren.

- Brexit har inneburit ett osäkerhetsmoment framför allt hos kunderna, säger Carpelan.

Väntan på nytt avtal kan bli lång

Att Brexitprocessen har blivit så lång och utdragen har varit problematiskt. Det började redan före folkomröstningen 2016 och ser nu ut att fortsätta.

- Ett snabbare beslut, vad det än må ha varit, skulle ha varit att föredra, säger Carpelan.

Vad slutresultatet sist och slutligen blir är oklart. Ovissheten kring Brexit fortsätter tills det nya avtalet är klart.

Fritt samarbete önskas

- Nånting kommer att ändras men exakt vad vet vi inte, säger Robert Carpelan.

Att saker och ting skulle fortsätta som förr är sannolikt inte ett alternativ.

- Ett så fritt samarbete som möjligt mellan EU och Storbritannien vore att föredra. Någonting liknande avtalet mellan EU och Norge vore ett fullt godtagbart och tänkbart scenario, säger Robert Carpelan på Botnia Marin.

Läs också