Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens klimatåtgärder: Grundar klimatfond och sänker företagens elskatt till miniminivå

Regeringspartierna har varit samlade för att komma överens om klimatåtgärder. Bland annat har regeringen beslutat om att grunda en klimatfond och sänka elskatten för industrin. Däremot ändras inte regeringens linje när det gäller torven.

Yle kunde redan förra veckan berätta om regeringens planer på att grunda en klimatfond som ska hjälpa industrin att minska sina klimatpåverkande utsläpp. Fonden ska vara klar till budgetmanglingen, berättade statsminister Sanna Marin (SDP) på regeringens presskonferens efter dagens klimatmöte.

Regeringen är redo att ta hundratals miljoner euro av aktieutdelningen från statens utvecklingsbolag Vake till klimatfonden under den här regeringsperioden.

Vake äger aktier i till exempel Neste, Posten, Vapo och Altia.

Marin sade också att regeringspartierna har kommit överens om en vägkarta för att nå målet om koldioxidneutralitet år 2035.

- Men vi har inte varit osysselsatta hittills. Många av processerna är redan i gång, försäkrade Marin.

Industrin får lägsta möjliga elskatt

Regeringen är också överens om att sänka elskatten för företagen till EU:s miniminivå. Det här ska stöda elektrifieringen av samhället.

- Det här kommer att skapa arbetsplatser och en betydligt större konkurrenskraft, sa SFP:s Anna-Maja Henriksson.

I och med den sänkta elskatten försvinner också ett av de största företagsstöden- det som minskar elskatten.

Regeringen ska också se över energiskatterna överlag.

- Det är en enormt jobb att bygga världens första klimatneutrala välfärdsstat, sa De grönas ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo.

Hon fortsatte:

- Vi kommer att klara det här, och vår uppgift som politiker är att hitta lösningarna.

Inget nytt om torven

Regeringen kom inte med några konkreta bud angående torven.

Enligt Klimatpanelens ordförande Markku Ollikainen skulle en av de effektivaste klimatåtgärderna kunna vara att minska på användningen av torv som energikälla.

Enligt regeringsprogrammet ska användningen av torv halveras till år 2030, men några ytterligare åtgärder är inte i planerna, enligt regeringens beslut idag.

Tidigare har regeringspartierna Centern och De gröna varit av motsatta åsikter om torven. De gröna förväntar sig att skatten på torv ska höjas, medan Centern motsätter sig nya torvskatter.