Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiet efterlyser klimatbeslut av regeringen: "Jag hoppas på en moderat klimatpolitik, utan hotbilder"

Antti Häkkänen träffar Erkki Viitanen i Tavastehus
Erkki Viitanen träffade riksdagsledamoten Antti Häkkänen i Tavastehus på måndagen. Häkkänen är också vice ordförande för Samlingspartiet. Antti Häkkänen träffar Erkki Viitanen i Tavastehus Bild: Yle/ AG Karlsson Samlingspartiet,Antti Häkkänen

Nog med hänvisningar till vägkartor och utredningar. Det är hälsningen från oppositionspartiet Samlingspartiet till regeringens klimatdiskussioner.

Samtidigt som regeringen är samlad i Helsingfors för sina klimatdiskussioner har Samlingspartiet rest land och rike runt. Partiet har de senaste dagarna besökt 22 städer för att träffa folk.

Klimatpolitiken var ett naturligt diskussionsämne också i Tavastehus på måndagen.

- Jag hoppas på en moderat klimatpolitik, utan hotbilder, säger Salla Kasakkamäki från Lahtis.

Kasakkamäki nämner som exempel att vi i Finland redan producerar nötkött med mindre utsläpp än på många andra ställen. Om vi bara tar intryck utifrån så betyder det problem för våra egna producenter.

- Visst uppmanar jag alla att ge upp bilen till förmån för kollektivt åkande, men jag förstår också att det inte alltid är möjligt, säger hon också.

Är det medelinkomsttagarna som får betala?

Hälsningen från Samlingspartiets partifullmäktigemöte i Villmanstrand på veckoslutet var att det får vara nog med hänvisningar till vägkartor och utredningar.

Samlingspartiet kräver åtgärder av regeringen, men samtidigt är det viktigt att hålla ordning på kostnaderna.

Riksdagsledamoten Sofia Vikman var en av dem som talade på träffen i Tavastehus. Hon befarar att det är medelinkomsttagarna och de som måste köra bil som får betala för regeringens klimatpolitik.

Vill utvidga hushållsavdraget tillfälligt

Samlingspartiet skulle hjälpa finländarna att byta uppvärmningssystem i sina hus, från till exempel olja till jordvärme.

Partiet skulle tillfälligt utvidga hushållsavdraget så att det skulle gälla för investeringar i uppvärmningsanordningar.

Det förutsätter att det inte görs några nedskärningar i hushållsavdraget.

- Jag håller med. Det finns mycket energi i jorden som vi inte ännu kan utnyttja, säger Eero Eskola från Tavastehus.

Eskola erkänner att han ibland kör bil i onödan och kunde minska.

Han har också en åsikt om klimatdiskussionen som förs i samhället.

- För mycket handlar om att utveckla elbilar. Vi måste utveckla biobränslena så att det blir mindre koldioxidutsläpp i atmosfären, säger Eskola.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes