Hoppa till huvudinnehåll

Skidtränaren Bo Sundman: Ställ inga idrottsliga krav förrän idrottaren är 14-15 år gammal

Porträttbild på Bo Sundman.
Bo Sundman har avlagt en yrkerstränarexamen. Porträttbild på Bo Sundman. Bild: YLE/ Magdalena Silin Svartå, Raseborg,Raseborg,Västnyland,tränare,träningsmetoder,skidning,orientering,bo sundman

Att ställa idrottsliga krav på för unga barn är inte bra. Det är befogat att ställa krav då barnen är tonåringar i åldern 14-15 år, anser skidtränaren Bo Sundman från Svartå.

Bo Sundman är yrkestränare inom skidåkning och fungerar ofta som rådgivare eller konsult.

Träningsmetoderna har enligt Sundman ändrat till en del under de tre eller fyra senaste decennierna.

- Tränarna är i dag medvetna om att ta idrottaren som en människa, en personlighet. Förr var tränarna mer praktiska, i dag är tränarna en kombination av gamla idrottare och teoretisk utbildning.

Att ställa idrottsliga krav på ett tio år gammalt barn är för tidigt. I den åldern ska det vara lekbetonat― Bo Sundman, yrkestränare

Sundman säger att man överhuvudtaget inte ska ställa idrottsliga krav på för unga idrottare.

- Det man kan lära till exempel tio år gamla barn ute på idrottsplatsen är att det finns normer och regler som man måste följa, som en del av en grupp. Annars funkar det inte.

- Att ställa idrottsliga krav på ett tio år gammalt barn är för tidigt. I den åldern ska det vara lekbetonat, säger han.

När det är okej att ställa idrottsliga krav på en ung person är individuellt, säger Sundman.

- Vid 14 - 15 års ålder, så som samhället ser ut och som vi lever, måste man kunna ställa krav.

Inte en metod att ta till

Sundman kommenterar endast kort det omtalade fallet kring den finländska tränaren som blev avstängd av Konståkningsförbundet på grund av kontroversiella träningsmetoder.

- Jag vet inte mer än det vad pressen berättat om det här. Jag tror att det pressen berättat är ganska ytligt och jag är illa rädd att vi ser endast en sida av det här.

- Om tränaren tillämpat sådana metoder som det skrivs om är det naturligtvis inte acceptabelt, säger han.

Tränaren ska ha tillämpat något som på finska heter "huutorinki".

Det betyder att de övriga medlemmarna i laget i teamåkning, eller synkroniserad konståkning, samlas runt en lagmedlem som gjort något misstag i programmet och kategoriskt skäller ut personen.

- Det här är kanske inte en träningsmetod man ska ta till, men nu ska vi komma ihåg att de övriga lagmedlemmarna var med om det här och lika mycket skyldiga som tränare, säger Bo Sundman.

Idrottare är personligheter

Sundman konstaterar att det inte finns några entydiga metoder hur man ska gå till väga om en idrottare inte gör sin del.

- Man måste lägga sig in i varje idrottares personlighet och tänka efter noga hur man ska tackla den personen.

- Det finns de idrottare som vill ha ganska rak feedback ögonaböj och den får vara hård och ärlig. Det kräver att idrottaren och tränaren har tillförlit för varandra, säger han

I dag överbetonas det att det alltid ska vara så positivt och alltid så jättekul

Sundman konstaterar att det finns idrottare som definitivt inte vill ha feedback direkt efter prestationen.

- De vill kanske att situationen ska lugna ned sig. Med de här idrottarna kan det också hända att man ska välja sina ord väldigt noga.

Bo Sundman understryker vikten av att uppmuntra idrottaren, men tycker att man ska göra det med måtta.

- I dag överbetonas det att det alltid ska vara så positivt och alltid så jättekul. Det är inte nödvändigtvis bra, säger han, och konstaterar att betydelsen av belöningen snabbt försvinner.

- Idrottaren kan då han svårt att uppskatta det, när idrottaren behöver och är värd en klapp på axeln.

Skidåkning och orientering i unga år

Sundman sysslade i sina unga år med många olika idrottsgrenar, tonvikten låg ändå på orientering och skidåkning. Han har gått alla tre stadierna i tränarutbildningen som Skidförbundet arrangerar.

Han har också avlagt en yrkestränarexamen.

Sundman distanstränar för tillfället sina två barn, Edvard och Josefina Sundman, som båda bor i Åsarna i svenska Jämtland.

- Jag strävar efter att besöka dem i Sverige minst en gång per månad. Vi har kontakt per telefon så gott som varje dag.

Bo Sundman föreläser på tisdag (4.2) under rubriken motion, och idrottsglädje, behov, krav och förverkligande vid ett tillfälle som Karisföreningen Ura står värd för.

Evenemanget ordnas i Axxells lokaler vid Bangatan 75 i Karis. Tillställningen börjar klockan 18.00.

- Jag tänker gå igenom grundläggande saker inom träningen. Vad som påverkar vad och hurdana följderna kan bli, säger Sundman och berättar att han bland annat kommer att ta fram en del statistik för att få till stånd en debatt.

Han säger att han inte kommer att berätta hur man snabbt kommer i form.

- Utan jag kanske hellre berättar hur man ska se på problematiken och vad man ska beakta.