Hoppa till huvudinnehåll

Dags att söka sommarjobb - också unga utan erfarenhet har en chans i de östnyländska kommunerna

Två män river växter vid vattendrag.
Sommarjobbare röjer den invasiva växtarten jättebalsamin vid Strömfors bruk i Lovisa sommaren 2018. Två män river växter vid vattendrag. Bild: Yle/ Heini Rautoma jättebalsamin,sommarjobb

Det är hög tid att söka sommarjobb. Borgå, Lovisa och Sibbo letar efter städare, parkarbetare och vårdare. Jobb finns både för studerande och de riktigt unga.

Det kan kännas svårt att skriva en arbetsansökan. Speciellt om du är ung och inte har någon erfarenhet att tala om.

Då kan ansökan bli väldigt mager. Kanske bara namn, telefonnummer och vilken skola du går i.

- Om du är en högstadieelev kan du fundera på om du har varit någonstans på prao ens en eller två dagar. Det är bra att sätta i ansökan. Likaså om du har varit aktivt med i någon idrottsförening eller församlingens verksamhet, säger rekryterare Annika Palmgren på Borgå stad.

Det behöver inte alltid vara arbetserfarenhet man berättar om i ansökan, konstaterar Palmgren.

- Du kan också berätta att du läser mycket till exempel. Du kan skriva om dina hobbyer och berätta om dig själv, så blir det lite mera kött på benen än att man bara säger namnet och var man går i skolan, säger Annika Palmgren.

Sommarjobb för unga under 18 år

Borgå

I Borgå kan de som är födda 1997-2004 ansöka om sommarjobb för unga. Arbetstiden är 3-4 veckor och till uppgifterna hör bland annat parkarbete, kontorsarbete, städning och barnskötsel. Sista ansökningsdag är 4.3.

Lovisa

I Lovisa kan 14-15-åringar bekanta sig med arbetslivet i två veckor. 16-åringar kan få en månads jobb på staden. Den 13.2. finns information om jobben på Lovisa stads webbplats. Sista ansökningsdag är 8.3.

Sibbo

I Sibbo kan de som fyllt 16 år söka jobb på parkavdelningen. Sista ansökningsdag är 24.2.

Borgå stad kan erbjuda ungefär 200 sommarjobb åt allt från tonåringar till studerande som redan riktat in sig på en viss bransch.

Gott om tid att ansöka om sommarjobb i Lovisa

Lovisa har inte ännu satt ut sina jobbannonser för sommaren. Staden väntar till efter evenemanget Sommarrekry 2020, som ordnas 11-12 februari.

Den 13.2. ska det finnas cirka 80 sommarjobb att söka på Lovisa stad. Ansökningstiden pågår till 8 mars.

Det kommer att finnas möjligheter att sommarjobba inom alla avdelningar på staden.

- Vi behöver bland annat städare, biträden på vårdanstalter, assistenter på lägerskola, och på daghem. Dessutom finns det jobb på parkavdelningen och guidejobb, säger näringslivs- och sysselsättningskoordinator Camilla Pihlman på Lovisa stad.

Sibbo behöver parkarbetare och städare

Sibbo söker efter parkarbetare och städare för maj till augusti. Det går att söka jobben också utan arbetserfarenhet. 16-åringar kan söka jobb på parkavdelningen.

Det finns också många jobb inom vården i Sibbo. För att få de jobben behövs yrkeskunnande, men också de som studerar social- och hälsovård har en chans.

Ansökningarna till sommarjobben i Sibbo ska lämnas in senast den 24.2.

Alla tre kommuner använder webbplatsen Kuntarekry för att annonsera sina jobb.