Hoppa till huvudinnehåll

Kommuninvånarna lyckades rädda de danska möblerna i Lappträsk bibliotek - möblerna får stanna kvar

Röd stol i bibliotek.
Bland de danska möblerna i Lappträsk bibliotek finns fåtöljer och stolar. Arkivbild. Röd stol i bibliotek. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lappträsk,Bibliotek,tiina heikka

På hösten ville kommunen göra sig av med de danska möblerna i Lappträsk biblioteket. Det här upprörde invånare som krävde att möblerna bevaras. Kommunen lyssnade på invånarna - möblerna stannar kvar.

De danska möblerna är en gåva Lappträsk har fått av sin dåvarande danska vänort, Allerød år 1969. Bland möblerna finns stolar, fåtöljer och lampor formgivna av kända arkitektnamn.

En gång i tiden var alla möbler samlade i ett rum, "det danska rummet", men det rummet finns inte längre kvar. Istället finns där i dag bibliotekets barnhörna.

Tiina Heikka sitter i en designfåtölj.
Kommundirektör Tiina Heikka sitter i en av de danska fåtöljerna. Arkivbild. Tiina Heikka sitter i en designfåtölj. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lappträsk,Bibliotek,tiina heikka

På hösten låg designmöblerna i farozonen. Biblioteket skulle förnyas och bildningssektorn ville göra sig av med möblerna.

Det här upprörde kommuninvånare. Tillsammans engagerade de sig och lämnade in ett invånarinitiativ där de krävde att möblerna i biblioteket bevaras. Och det gav resultat.

- Möblerna står fortsättningsvis kvar i biblioteket, berättar Lappträsks bildningsdirektör Pia Aaltonen.

Kommuninvånarnas förtjänst

Aaltonen berättar att de danska möblerna är mycket viktiga för Lappträskborna och att det är deras förtjänst att möblerna får bli kvar i biblioteket.

- Allt är tack vare kommuninvånarna. Vi har pratat med dem och vi vill utveckla kommunen tillsammans med dem.

De danska möblerna nu är utplacerade lite här och där inne i biblioteket. Exakt var de kommer att finnas i framtiden är fortfarande oklart.

- Arbetet har inte ännu kommit igång. Vi ska börja planera det. Vi ska också göra upp en plan för hela biblioteket och med i den planen finns de danska möblerna, säger Aaltonen.

Röd fåtölj i bibliotek.
De danska möblerna är en gåva från Lappträsk dåvarande vänort Allerød. Arkivbild. Röd fåtölj i bibliotek. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lappträsk,Bibliotek,inredning (verksamhet),lappträsk bibliotek

På biblioteket berättar personalen att invånarna är nöjda att möblerna har fått stanna kvar. Också Aaltonen har hört positiva åsikter.

- Jag tror att alla är nöjda att den här frågan kom fram. Det är viktigt att utveckla biblioteket som en helhet.

Glad är också Lappträskbon Helena Ek. Ek är en av dem som engagerat sig kring att bevara de danska möblerna.

- Det känns bra. Det är fint att vi får hålla kvar de här gamla möblerna.

Ek är ändå lite orolig över att kommunen glömt bort möblerna.

- Det har snart gått ett halvår och vi har inte hört någonting konkret. Jag hoppas att kommunen så fort som möjligt kommer med en plan för hur möblerna ska bevaras inne i biblioteket.

Läs också