Hoppa till huvudinnehåll

Kristian Tanus återvänder plötsligt till Tappara – JVM-radarparet Patrik Puistola lämnar klubben och uppges inte ha planer på att återvända

Succékedjan med Patrik Puistola, Kristian Tanus och Joonas Oden firar ett JVM-mål.
Succékedjan med Patrik Puistola, Kristian Tanus och Joonas Oden firar ett JVM-mål. Succékedjan med Patrik Puistola, Kristian Tanus och Joonas Oden firar ett JVM-mål. Bild: CTK Photobank / Multimedia / AOP Patrik Puistola,Kristian Tanus

FM-ligans transferfönster stänger om två veckor men redan nu kapprustar ishockeyklubbarna inför vårens slutspel. Tappara gör två drag: man plockar överraskande och omedelbart hem den utlånade centern Kristian Tanus och släpper samtidigt iväg jämngamle yttern Patrik Puistola. Pelicansbacken Miihkali Teppo flyttar till Kärpät medan HIFK har fastnat för gamla bekantingar.

Tappara tecknade våren 2018 tvåårskontrakt med de nu 19 år gamla Kristian Tanus och Patrik Puistola. I den tuffa konkurrensen lyckades Tanus ändå inte ta en permanent plats i anfallet, utan hyrdes i januari 2019 ut till Jukurit. Lånekontraktet inkluderade såväl våren 2019 som hela säsongen 2019–20.

I Jukurit har Tanus fått spela i en offensiv roll. Den här säsongen har det ändå bara blivit 2 + 6 = 8 poäng på 24 matcher.

Nu bär flyttlasset tillbaka till Tammerfors. Klubben rapporterar att den 19-årige centern omedelbart återvänder till Tappara med ett färskt tvåårskontrakt i fickan.

Iltalehti: Puistola återvänder inte

I JVM var Tanus och Puistola Finlands farligaste radarpar. Puistola var blåvit måletta med 5 + 3 på 7 matcher, medan Tanus vann Finlands poängliga med 2 + 7.

Puistola har, liksom Tanus, haft svårt att få till det på seniornivå. I Tapparas tredjekedja har Puistola endast noterats för 0 + 2 = 2 poäng på 24 matcher. Under säsongen har Puistola även hunnit vara lagkamrat med Tanus i Jukurit. Lånekontraktet bestod av 7 matcher och saldot blev 3 + 2 = 5 poäng.

Nu verkar Puistola ha gjort sitt i Tappara. Han hyrs nämligen ut till KooKoo för den resterande delen av säsongen. Där får han spela tillsammans med JVM-succékedjans tredje länk Joonas Oden.

Enligt Iltalehti spelar Puistola nästa säsong för JYP som blir 19-åringens fjärde ligaklubb på ett år.

Från Pelicans till Kärpät

Pelicans verkar ha slängt in handduken vad den här säsongen beträffar. Miihkali Teppo lämnar nämligen en redan tunn backbesättning och representerar Kärpät under våren.

Kärpät är i stort behov av förstärkning: Jakub Krejcik och Topi Niemelä är upptagna med landslagshockey, medan Shaun Heshka, Aleksi Mäkelä och Taneli Ronkainen är skadade. Trots att Finlands hockeyherrar spelar EHT-hockey på torsdag, lördag och söndag håller FM-ligan inget egentligt landslagsuppehåll, utan det spelas sex matcher på onsdag och fem på fredag.

Miihkali Teppo glider runt i Pelicans tröja.
Miihkali Teppo lämnar Pelicans. Miihkali Teppo glider runt i Pelicans tröja. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Miihkali Teppo

Den 27-årige Teppo är HIFK-fostrad och har under ligakarriären representerat HIFK (2013–18) och Pelicans (2018–20).

– Läckert att få kämpa om mästerskapet och se någonting nytt. I mig får Kärpät en riktigt bra defensiv back, säger Teppo på Kärpäts webbplats.

HIFK lånar och värvar

HIFK meddelar att en gammal bekanting ansluter till laget på korttidskontrakt. Det handlar om den 32-årige målvakten Jani Nieminen som under de två senaste säsongerna har representerat Kiekko-Espoo på den tredje högsta serienivån.

Han ersätter Frans Tuohimaa som under veckan är upptagen med EHT-ishockey.

Jani Nieminen i SaiPas avbytarbås.
Jani Nieminen representerade SaiPa säsongen 2015–2016. Jani Nieminen i SaiPas avbytarbås. Bild: Matti Raivio / All Over Press Jani Nieminen (ishockeymålvakt)

Nieminen är hockeyfostrad i HIFK som han på liganivå representerade säsongerna 2007–2010. Det har gått nästan fyra år sedan Nieminens senast spelade ligahockey i SaiPa.

Hämeen Sanomat (bakom betalmur) uppger att även en annan HIFK-bekanting är på väg tillbaka. Det handlar om backen Miro Karjalainen som ska ha skrivit på ett kontrakt som träder i kraft i sommar.

Miro Karjalainen firar guldet.
Miro Karjalainen vann FM-guld i HPK våren 2019. Miro Karjalainen firar guldet. Bild: Tomi Jokela / All Over Press Miro Karjalainen

Den 23-årige jätten, som är 200 cm lång och väger 103 kg, ligadebuterade säsongen 2015–16 i HIFK men har under de tre senaste säsongerna spelat för HPK.

Nyligen har det även blivit klart att Alex Lintuniemi flyttar från Pelicans till JYP och att Sports målkung Chris DeSousa avslutar säsongen i svenska Rögle.

Transferfönstret stänger den 16 februari och grundserien avslutas den 14 mars.