Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarnas Mika Niikko fortsätter som utrikesutskottets ordförande trots Kina-kopplingar

Mika Niikko har hemlihgållitt sitt ägand ei ett företag med kopplingar till Kina skriver Suomen Kuvalehti.
På möteslistan fanns officiellt endast Nato-frågor och Finlands Nato-partnerskap, men det var redan på förhand klart att ordförande Mika Niikkos (Sannf) Kina-kopplingar skulle diskuteras. Mika Niikko har hemlihgållitt sitt ägand ei ett företag med kopplingar till Kina skriver Suomen Kuvalehti. Bild: AOP Mika Niikko,Sannfinländarna

Mika Niikko (Sannf) får fortsätta som utrikesutskottets ordförande trots sina Kina-kopplingar. Det här står klart efter utrikesutskottets möte.

Utskottets viceordförande Erkki Tuomioja (SDP) anser att riksdagsledamöterna över lag borde få bättre direktiv om hur de borde sköta sina utlandsrelationer.

Riksdagens utrikesutskott samlades i dag för sitt första möte efter julpausen.

Mötet hölls inte i det vanliga mötesrummet, utan hade placerats långt nere i riksdagshuset källargångar.

På möteslistan fanns officiellt endast Nato-frågor och Finlands Nato-partnerskap, men det var redan på förhand klart att ordförande Mika Niikkos (Sannf) Kina-kopplingar skulle diskuteras.

Suomen Kuvalehti rapporterade i januari att Niikko har starka kopplingar till ett företag, den kinesiska statsfinansierade teknologikoncernen Realmax Group, som han i sin politikerroll har främjat.

Traditionellt är tröskeln hög för de andra partierna att lägga sig i vem ett annat parti väljer att ha som utskottsordförande.

Mika Niikko har tidigare försökt reda ut sina Kina-kopplingar via mejl och telefonsamtal till utskottets medlemmar.

Utrikesutskottet bereder ärenden som är viktiga för Finlands internationella relationer och åtaganden.