Hoppa till huvudinnehåll

"Alla tiders största match": Finland möter Serbien i VM-kvalets slutspel – i april avgörs huruvida futsalherrarna tar en sensationell VM-biljett

Finlands futsallandslag firar efter att ha gjort mål.
Finlands futsallandslag är nära historisk VM-slutturnering. Finlands futsallandslag firar efter att ha gjort mål. Bild: EPA futsal

Sent i går kväll klarnade det: Finlands futsalherrar möter Serbien i kampen om en sensationell VM-biljett. Dubbelmötet avgörs i april och segraren går till VM-slutspel. Finland har aldrig spelat i slutturneringen i VM och har aldrig nått så här långt i kvalet heller. Alla tiders största match är alltså att vänta enligt bollförbundets Jouni Pihlaja.

I helgen säkrade Finland sin plats som grupptvåa i VM-kvalet. Med sina fem poäng i gruppen var futsallandslaget dessutom riktigt riktigt nära att ta en direktbiljett till VM som gruppetta.

Men Portugal knep den biljetten. I stället fick Finland som grupptvåa vänta och se vem motståndet kommer vara i VM-kvalets slutspel: ett dubbelmöte som avgör en sista möjlighet till VM.

Det är en stor grej nu när vi är ett av de åtta bästa lagen i Europa

I går kväll klarnade det.

Serbien förlorade mot Spanien och slutade tvåa i B-gruppen medan Spanien knep en VM-biljett.

"Alla tiders största match"

Nu väntar alltså ett dubbelmöte mot Serbien i april. Den 9 april spelas den första matchen i Serbien, och tre dagar senare returmötet i Finland.

– Det blir helt säkert alla tiders största futsalmatch i Finland. Jag hoppas att vi slår publikrekordet med marginal. Det är en stor grej nu när vi är ett av de åtta bästa lagen i Europa, sade bollförbundets tävlingschef inom futsal, Jouni Pihlaja, till Yle Urheilu för ett par dagar sedan.

Segraren går till VM som spelas i Litauen i september-oktober. Finland har aldrig spelat i en VM-slutturnering. De facto har Finland aldrig kommit så här långt i kvalet heller.

– Det är kanske onödigt att jämföra, men att FInland skulle ta sig till VM skulle vara större än att Finland gick till herr-EM i fotboll. Det här ska inte vara möjligt. Det skulle vara en sensation, sade Yles kommentator Matti Härkönen under Finlands sista gruppspelsmatch i helgen.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag hoppas detta skapar en boom. Jag hoppas framgången i det här VM-kvalet får allt fler människor att öppna ögonen för futsal. I och med det här har vi möjlighet att öka antalet spelare i Finland, säger Pihlaja.

Var hemmamatchen mot Serbien spelas är fortfarande oklart. Enligt bollförbundet går man i veckan igenom alternativen och försöker hitta en hall som lämpar sig för den här stora matchen.

Kriterierna är hårda och intresset stort skriver bollförbundet.

– Matchen har redan nu väckt stort intresse, så vi måste också fundera på publikkapaciteten. Det här är en fin grej för futsalen i Finland, säger futsalchefen Jyrki Filppu i pressmeddelandet.

Bollförbundet informerar om tid och plats så fort det klarnat.

Läs också