Hoppa till huvudinnehåll

Armand Duplantis satte svenskt inomhusrekord direkt i säsongsdebuten – försök på världsrekordhöjd riktigt nära att lyckas: "Det var coolt bara att försöka, jag njöt"

Armand Duplantis.
Armand Duplantis är i grym form. Armand Duplantis. Bild: imago sport/All Over Press Armand Duplantis

Armand Duplantis är i form. Det blev klart under hans säsongsdebut i Düsseldorf, Tyskland i går kväll. Duplantis flög för femte gången i karriären över sex meter men slutade inte där. Ribban höjdes till makalösa 6.17, och ett "coolt" försök på världsrekordhöjden var nära att lyckas. Finländarna presterade "ok" och "helt förfärligt" i tourens tredje deltävling.

Under den tredje tävlingen av Internationella friidrottsförbundets inhomhustour öppnade svenska stavstjärnan Armand Duplantis sin tävlingssäsong. Och det blev en debut som hette duga i Düsseldorf.

Höjden 5.80 gick galant. Världsårsbästa 5.90 likaså.

Efter det slog han först tävlingsrekordet och sitt egna inomhusrekord med att gå över 5.95, vilket han ännu förbättrade med att klara sex meter för femte gången i karriären.

Öppna Instagram-inlägget

– Sex meter till att börja med får duga, skrev "Mondo" på instagram efter tävlingen tillsammans med en video på prestationen.

Prestationen var samtidigt nytt svenskt inomhusrekord. Det tidigare rekordet som också var i "Mondos" namn lydde 5.92.

Men han försökte på mer.

Njöt av stunden och coola försöket

Han höjde ribban rejält precis som han brukar. Den här gången ändå mer än vanligt. Ribban sattes på 6.17 – världsrekordförsök hägrade.

Och det andra försöket på höjden var riktigt nära att lyckas.

Jag tittar på det och tänker: det här är det, det här är världsrekordet

En förtrytande armbåge på vägen ner stod i vägen för att 20-åringens bästa hopp i karriären skulle lyckas. En imponerande insats för någon som för första gången gjorde ett världsrekordförsök.

– Jag tittade upp på ribban. Det är ett sentimentalt ögonblick. Jag tittar på det och tänker: det här är det – det här är världsrekordet. Sedan jag var fyra år gammal har jag velat ha världsrekordet i mitt namn, säger Duplantis i internationella friidrottsförbundets videointervju.

– Bara att göra det där försöket är coolt. Jag njöt verkligen av den korta stunden.

En video på försöket kan ses på bland annat SVT:s webbplats.

Hurske relativt nöjd, Mäkelä förfärad

Både Reetta Hurske och Nooralotta Neziri ställde upp på 60 meter häck i Düsseldorf. Hurske löpte tiden 8,10 i heatet och tog sig till final. Där kom hon i mål på tiden 8,06 som sexa och blev 0,15 sekunder från vinnaren Christina Clemons.

– Finlalloppet var ok men starten var inte den bästa. Trots att man har riktigt vassa löpare bredvid sig borde jag ha lyckats hålla mig med fram till den första häcken.

– Trots att tiderna nu var dåliga så är jag inte orolig. Små justeringar så förbättras tiderna. Jag måste bli bättre på att ta häckarna, kommenterade Hurske på förbundets webbplats.

Öppna Instagram-inlägget

Neziri lyckades inte ta sig till final med sin tid 8,15.

– Jag hade helt bra känsla men jag förlorade löprytmen redan i början. Som tur var det inte säsongsdebut. Det var en liten besvikelse då jag var ute efter att förbättra resultatet från Karlsruhe.

Neziri löpte på 8,03 tidigare i Karlsruhe i Tyskland. Reetta Hurske var också då bättre men bara knappt på tiden 8,02.

Kristiina Mäkelä gjorde sin säsongsdebut i går och blev sjätte i tävlingen med resultatet 13.83. Mäkelä var ändå inte nöjd.

– Helt förfärligt. Det var helt tydligt en sådan prestation där man går in i första tävlingen efter träningssäsongen och löpningen fungerar lite för bra. Jag gjorde alla misstag turvist och bromsade bland annat till plankan.

– Men ingen orsak att vara orolig.