Hoppa till huvudinnehåll

Fraser-Pryce till BBC: "Jag kan vinna guld" – 33-åringen siktar på att skriva historia i OS i Tokyo

Shelly-Ann Fraser-Pryce.
Fraser-Pryce fick fira VM-guld med sonen i famnen efter sin comeback. Shelly-Ann Fraser-Pryce. Bild: /All Over Press Shelly-Ann Fraser-Pryce

I september i fjol blev Shelly-Ann Fraser-Pryce den äldsta kvinnan att vinna ett VM-guld på 100 meter, då 32 år gammal. Totalt var det hennes fjärde guld på distansen – fler än någon annan idrottare någonsin tagit i en gren. OS-guld på 100 meter har hon två stycken, nu säger hon till BBC att hon är säker på att hon kan knipa ett tredje och bli historisk.

I september 2019 ställde Shelly-Ann Fraser-Pryce upp i ett mästerskap för första gången sedan 2016. Och gjorde som hon gjort tidigare: knep guldet.

Guldet i Doha var Fraser-Pryce fjärde VM-guld på distansen. Med det saldot gick hon förbi alla andra i statistiken, till och med landsmannen Usain Bolt som knep tre på samma distans.

Samtidigt blev Fraser-Pryce, då 32 år gammal, äldsta kvinna att vinna guld på 100 meter i ett VM.

Nu siktar hon på en trippel också i OS-guld.

Efter guld i OS i Peking, och guld i OS i London blev det inte ett tredje i Rio 2016.

Nu säger hon ändå att hon tror på guld i OS i Tokyo. Då skulle hon bli äldsta olympiska mästare på distansen, 33 år gammal.

– Jag tror definitivt att det är möjligt. I synnerhet med tanke på det år jag haft och hur mycket potential jag ännu har att förbättra, säger Fraser-Pryce i en intervju med BBC.

Ingen kvinna har tidigare lyckats ta fler än två OS-guld på 100 meter.

Siktar på dubbel

Tiden hon höll sig borta från tävlingsbanorna efter att ha fött sin son var värdefull enligt sprintstjärnan.

– Den perioden var mentalt viktig och jag hade tid att fokusera på de mål jag vill uppnå. Jag kommer att kämpa vidare och ser verkligen fram emot att vara med i OS för fjärde gången, säger hon.

I OS har Fraser-Pryce alltså två guld och ett brons på 100 meter. Men i år är det inte den enda distansen hon siktar på. Fraser-Pryce har planerat en dubbel, dvs. att ställa upp på både 100 och 200 meter.

Det var planen redan i fjol under VM. Fraser-Pryce avstod ändå efter att hennes tränare tyckte det var en dålig idé efter den långa pausen.

– Det här året är planen att göra det. Mitt träningsprogram är anpassat för att tävla både på 100 och 200 meter, säger hon i intervjun.

Shelly-Ann Fraser-Pryce meriter:

100 m:

OS-guld 2008 (Peking)
OS-guld 2012 (London)
OS-brons 2016 (Rio)

VM-guld 2009 (Berlin)
VM-guld 2013 (Moskva)
VM-guld 2015 (Peking)
VM-guld 2019 (Doha)

200 m:

OS-silver 2012 (London)
VM-guld 2013 (Moskva)

Fraser-Price har dessutom varit med och vinna 4 VM-guld, 2 VM-silver och 2 OS-silver på 4x100 meter.