Hoppa till huvudinnehåll

Hangös bokslut ser ut att landa på minus 360 000 euro - prognoserna för skatteintäkterna skapade turbulens

Ett fartyg lastas i en hamn.
Hangö hamn kom till undsättning när Hangö stads ekonomi såg ut att landa mer än en miljon euro på minus. Ett fartyg lastas i en hamn. Bild: Petra Thilman / Yle Hangö,Hangö hamn,fartyg,hav,stuvare,hamnarbete,transfennica

När Hangö stad gjorde upp budgeten för i fjol räknade man med ett plus på 0,5 miljoner euro. Med facit på hand ser resultatet ändå ut att landa på ett minus på 360 000 euro.

I ett skede såg det ändå betydligt dystrare ut och resultatet hotade bli hela 1,6 miljoner euro på minus.

Den största orsaken var skatteinkomsterna där prognoserna inte alls höll streck, berättar stadens controller, Kim Adolfsson.

- Först visade prognosen på 40,5 miljoner euro i skatteinkomster. Sedan kastade det till 39,3 miljoner för att till sist landa på 39,5 miljoner, säger han.

Det andra stora minuset kommer från försäljningen av byggnader.

- Hangö sålde inte en enda byggnad år 2019, men hade räknat med en försäljningsinkomst på 300 000 euro, berättar Adolfsson.

Hamnpengar till undsättning

För att rädda situationen vände sig staden till sitt hamnbolag, Hangö hamn, som betalade ut en extra dividend på en miljon euro.

Dessutom betalade staten ut mer statsandelar än planerat och summan på 150 000 euro var ett välkommet tillskott, konstaterar Adolfsson.

I övrigt har budgeten rätt väl hållit sina ramar. Det innebär att en del verksamhet har gått bättre och en del sämre. Plus och minus balanserar rätt väl ut varandra.

- Det handlar inte om några större jordbävningar. Det är för tidigt att i det här skedet analysera resultatet närmare. Det gör vi under våren och ser om det finns problem inom någon verksamhet, säger Adolfsson.

Graf som visar Hangö kommuns resultat före avskrivningar, som år 2019 var under 440 euro per invånare.
Graf som visar Hangö kommuns resultat före avskrivningar, som år 2019 var under 440 euro per invånare.

Adolfsson säger också att situationen efter skattereformen med de oklara skatteprognoserna inte kan fortsätta som det har varit de senaste två åren.

Flera kommuner har drabbats av osäkra prognoser.

- Jag hoppas att år 2020 blir stabilare. Små justeringar i skatteinkomsterna hör till, men det ska inte kunna kasta med miljoner, säger controller Kim Adolfsson.

Artikeln uppdaterades 5.2.2020 klockan 12.50 med en graf som visar den ekonomiska utvecklingen i Hangö de senaste åren.